Am observat ca majoritatea userilor de pe acest forum, considera Romania cea mai slab-dezvoltata tara din Estul Europei. As dori sa va propun cateva comparatii:
1.Romania vs. Rusia
Suprafete:
- Romania este o tara medie in Europa, Rusia este cea mai intinsa tara de pe glob.
Orase:
- Datorita suprafetei, Romania are un singur oras mare, Bucuresti, cu o populatie de circa 5 milioane de locuitori(dintre care 1.5 navetisti).Moscova are 11 milioane, Sankt Petersburg 9 milioane...
Sistem de transport:
- Singurul factor pentru care Moscova ori Sankt Petersburg au un sistem de metrou(si in general de transport), mai dezvoltat decat Bucurestiul, este din cauza densitatii populatiei(foarte mare aici, si foarte mica in Rusia Asiatica), si datorita intinderii oraselor.Daca Romania era cat Rusia, Bucuresti le intrecea pe ambele, la orice, chiar cu acelasi sistem de conducere ca si pana acum.
Stiati ca, Yakutsk, cel mai rece oras de pe pamant, are o suprafata mai mare decat Bucurestiul ? Stiati ca se afla in mijlocul Siberiei? Stiati ca, desi la o asemenea marime, catre el nu exista sosele sau cale ferata?
Din el catre alte orase se poate merge DOAR cu avionul.
Dragii mei, Rusii ar da orice sa aiba in tara lor orase precum: Targu Mures, Arad, Timisoara, Cluj, Iasi. Pentru ca ale lor stau rau. Foarte rau. Mult mai rau. Si nu ati vrea sa stati intr-un ansamblu de blocuri comuniste din mijlocul campului... Caci asta numesc ei oras ...
2.Romania vs. Belarus
Aici nu o voi lua pe suprafata, pentru ca deja e o gluma, desi sunt sigur ca multi cred ca suntem mai jos si decat Belarus.Singurul oras mare din aceasta tara aproape egala cu Romania pare sa fie Minsk, numai ca din pacate, strazile neasfaltate de la periferie, impuscaturile zilnice din cartierul Leton(sudul orasului), ghetourile facute pentru lucratorii la metrou(din aceeasi zona), si sistemul de transport electric dezastruos (inclusiv vehiculele), posteaza aceasta tara sovietica mult in urma noastra.
3.Romania vs. Bulgaria
Ati vazut reteaua de troleibuz din Ruse? Ati auzit cum un judecator a fost impuscat in Sofia, in mijlocul bulevardului lor central(echivalentul lui Magheru la noi). Ati vazut cum se comporta metroul din Sofia? Ati vazut starea blocurilor de la periferia din Plovdiv? Eu nu va voi da mai multe amanunte, cautati voi, insa eu spun ca trebuie sa fii prea naiv, sa preferi Bulgaria in locul Romaniei.Inca o data, orase precum Cluj, Timisoara, Oradea sau chiar Bucuresti, sunt de 100 de ori mai frumoase decat absolut orice oras din Bulgaria...
4.Romania vs. Serbia
In primul rand capitala lor nu are metrou. Are articulate dar nu are metrou, si asta, pentru un oras cu aceeasi marime si densitate precum Bucurestiul este absolut jalnic. La ei blocuri comuniste nu mai exista. Toate sunt niste imense santiere, care nici la atatia ani de la deformarea Yugoslaviei, tot nu au reusit sa se rezolve. Capitala lor, si mai ales periferiile, sunt un adevarat santier.
5.Romania vs. Bosnia, Macedonia, Kosovo.
Nici una dintre aceste tari nu au o cultura proprie, transportul electric este inexistent, el facandu-se in mare parte cu autobuze sovietice sau cu Ikarusuri Zemun ( prin Sarajevo, Bosnia), pomana de la vecinii sarbi, care desi articulate, se comporta cu mult mai urat decat fostele noastre Ikarusuri... Kosovo arata ca un santier, eu personal nu o numesc nici tara dar ma rog, Bosnia inca nu a descoperit asfaltul in majoritatea oraselor(google it), iar Macedonia este la fel ca si vecina Bulgaria, insa spre deosebire de ei, in Macedonia nu exista tramvaie, ci doar o amarata de retea de troleu in Skopje, iar in rest autobuze mizere care circula pe bulevarde ca dupa razboi.
6.Romania vs. Ucraina
Singura tara care ne bate si la infrastructura, si la nivel de trai(per total, ca asa, si Moscova e mai bogata ca Bucurestiul, dar in restul tarii se moare de foame, macar la noi e cat de cat constanta saracia). Kyiv are un sistem de metrou foarte bine pus la punct, tramvaie acceptabile, troleibuze decente, si mai ales, un mare parc de autobuze care acopera, majoritatea ca linii secundare, toate periferiile orasului. Va organiza Euro 2012, ceea ce pentru o fosta tara sovietica nu este deloc rau, banii sunt investiti in stadioane, educatie si modernizarea oraselor, si poate doar spre granita cu Belarus sa mai existe orasele cu strazi neasfaltate sau fara drum de acces.
7.Romania vs. Moldova
Desi nimeni nu cred ca ar spune vreodata ca Chisinau e mai frumos decat Bucuresti, iar Moldova o duce mai bine decat Romania. Singurul lucru adevarat este ca, Chisinau are mai multe trasee de troleibuz decat Bucurestiul. In rest aceleasi blocuri comuniste, strazi neasfaltate mai ceva decat la noi in Pipera, iar singurul punct de atractie este Piata Marii Adunari Nationale, desigur reprezentata de un spatiu mare si doua bulevarde care se intalnesc, in purul stil sovietic. Plus ca Moldova este cea mai saraca tara din Europa.
Aceasta este opinia mea, si desi nu sunt deloc un patriot, consider ca ar trebuii sa recunoastem anumite merite tarii noastre, si sa fim mai mandrii de ea, pentru ca sunt sigur ca orice ati spune voi, niciunul nu ar dori sa locuiasca in Bulgaria, Bosnia, Belarus, Macedonia, Moldova, Serbia sau chiar Rusia(intr-un alt oras in afara de Moscova ori Sankt Petersburg).
Desi nu o ducem tocmai bine, invatati sa apreciati mai mult

.