TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Fri 21 Jun 2024 00:51

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Stiri
PostPosted: Thu 23 Jul 2020 19:54 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56248
Un pasionat de transport public a ajuns sa filmeze si uratul metrou bucurestean. Pana cand l-a legitimat Politia si i-a spus sa nu mai filmeze "teribilul" metrou.Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stiri
PostPosted: Tue 15 Sep 2020 14:09 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56248
Metroul din Drumul Taberei s-a deschis astăzi, la aproape 9 ani de la începerea lucrărilor

M5 Râul Doamnei - Eroilor 2, cu extensia la Valea Ialomiței și depou, este prima magistrală de metrou din București construită de la zero după Revoluție și devine cea mai scumpă lucrare de infrastructură urbană finalizată din țară.

Chiar dacă M5 va fi deschisă traficului cu călători, lucrările la magistrală vor continua în câteva zone, la unele puncte de acces, la suprafață și în zona pasajului subteran de la parcul Drumul Taberei.

Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală, după cum au anunțat reprezentanții Metrorex.

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor - Râul Doamnei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon.

Contractele pentru M5 din Drumul Taberei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Conform contractului, durata lucrărilor pentru galerii, stații și depou urma să fie de 36 de luni - adică 3 ani. Pe lângă acest termen, mai erau de realizat lucrările pentru sistemele de semnalizare și automatizare (care a fost licitată separat și, după numeroase contestații, a fost semnată în 2019 cu Alstom).

Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015. De-a lungul timpului, însă, Magistrala M5 s-a confruntat cu mari probleme - probleme de avize, probleme mari de finanţare (mai ales în timpul guvernării PSD-Ponta în 2013), probleme de lucrări neprevăzute care au apărut pe parcursul execuţiei lucrărilor.


https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24286021-metroul-din-drumul-taberei-deschide-astazi-aproape-9-ani-inceperea-lucrarilor-iohannis-orban-bode-inaugurare.htm

Metrorex informeaza ca, incepand cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou: Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusa in functiune pentru publicul calator, dupa ora 14:00.

Traseul Magistralei 5 de metrou - Sectiunea Raul Doamnei - Eroilor ofera o cale de transport de mare capacitate si un mijloc de legatura intre zona de sud-vest a Bucurestiului (Cartierul Drumul Taberei) si centrul orasului, pe o lungime de circa 7 km, 10 statii de metrou.

Prin aceasta punere in functiune, atractivitatea generala a retelei de metrou creste semnificativ, in special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafata atat cel public, cat si cel privat este degrevat considerabil.

Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor, inclusiv statia si depoul Valea Iolomitei este finantata din fonduri externe nerambursabile in cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) si de la bugetul de stat (15%).

Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibila a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contributia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (in cuantum de 85% din valoarea eligibila a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei.

Lucrarile proiectul de investitii au inceput in noiembrie 2011.

Obiectivele specifice ce au fost atinse prin punerea in functiune a Magistralei 5 - Sectiunea Raul Doamnei – Eroilor de metrou:
• Facilitarea legaturii dintre vestul si centrul orasului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul cu o lungime construita de cca. 7 km, un numar de 10 statii, un depou si o galerie de legatura.
• Asigurarea unei linii de transport cu metroul ce ofera o viteza maxima de 80km/h, la un interval optim de urmarire intre trenuri, pe sectiunea Raul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomitei. In faza finala, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.
• Imbunatatirea confortului calatorilor si a eficacitatii traficului prin asigurarea unui sistem de transport ce imbunatateste durata de deplasare pe coridorul deservit (de la statiile terminus, Valea Ialomitei si Raul Doamnei pana la statia Eroilor), de la 32 de minute la 12 minute.

Prin atingerea acestor obiective specifice, proiectul contribuie implicit la realizarea urmatoarelor obiective generale:
• Cresterea eficientei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrala de transport subteran.
• Cresterea atractivitatii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, in consecinta, reducerea numarului de accidente, reducerea degradarii tramei stradale, realizarea de economie de carburanti si intretinere, reducerea timpilor de deplasare etc.
• Reducerea poluarii (gaze de esapament, zgomot, vibratii) prin degrevarea transportului de suprafata atat public, cat si privat, cu implicatii importante asupra imbunatatirii calitatii vietii si conditiilor de mediu.
Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Transport 2007-2013 si din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.


http://www.metrorex.ro/_read639-1


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Stiri
PostPosted: Sun 04 Oct 2020 16:48 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56248
Harta reactualizata, 2020.


Attachments:
harta2020.pdf [4.34 MiB]
Downloaded 141 times
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group