La falimentarea ROCAR au contribuit mai multi factori, dintre care doi cred ca au avut contributia decisiva, un factor ce a tinut de incapacitatea personalului de la Rocar de a se trezi la realitate si a se adapta urgent la cerintele pietei si apoi, factorul politic, cred eu ca au fost interese majore in falimentarea fabricii pentru a se aduce vehicule de afara pentru care firma intermediara mananca niste bani usori...
In anul 2000 nu mai puteai vinde autobuze si troleibuze la nivelul anilor '80. Desi ma doare inima de DAC/ROCAR-uri, trebuie sa recunosc ca aveau deficiente majore iar eu eram cel mai intrigat de starea tablariei, care in maxim doi ani de utilizare ajungea varza, si aici exemplul care ma ingrozea sunt DAC-urile "scunde", la care tablaria era si mai proasta ca la celelalte. La fel m-a secat ideea tampita cu scaunele alea ca de stadion, de aratu ca un ...
Pentru partea politica e edificator cazul cu troleibuzele Rocar 412LS vandute Constantei. Rocar era in curs de falimentare, muncitorii se tineau de greve si amenintau cu nu stiu ce manevre si s-a implicat politicul, silindu-i pe cei de la Constanta sa cumpere inca 5 troleibuze. Desigur, pentru faza asta probabil ca Mazare face spume acum, dar eu ma bucur enorm pentru ca probabil a reprezentat colacul de salvare al troleibuzuului constantean, stiut fiind ca au fost pastrate doare cateva troleibuze (intre care si 412LS) pentru deservirea liniilor 48 si 48b, restul fiind trimise altor tampiti, de data asta din Brasov, care si-au batut joc de ele, intentionand acum sa desfiinteze troleibuzele (ca restul de probleme le-au rezolvat, asta mai ramasese...) Si asta in conditiile unor orase mari, turistice, in care se renunta la transportul ecologic! Dobitocii aia cu capete de porc si gusa care iau decizii in functie de "maruntisul" care le iese ar merita scuipati in fata!
Alta treaba: in curtea Rocar, in afara de halele alea parasite mentionate de cineva, mai exista si altceva: autobuze/troleibuze inca nevandute, plus componente pentru altele. Eu iarasi nu le-am vazut (de, accesul...

) dar mi-a povestit cineva despre comoara (pentru pasionati) din curtea Rocar, printre relicve fiind si un autobuz sau troleibuz de marfa!!!!
Dintre DAC-urile 112 din intervalul 2000-2400, inca mai existau (sigur) in cursul acestui an: 2000,2016,2017,2067,2083,2098,2104,2111,2122,2126,2148,2156,2160,2177,2192,2227,2242,2252,2255,2275,2277,2281,2204,2324,2340.
L-am vazut si pe 2330, circula uneori pe 106, arata super bine, insa nu am reusit sa-l "prind" Embarassed
Legat de MAZ-uri: sa nu fim ipocriti, eu sunt inversunat impotriva MAZ-urilor din cauza introducerii lor in Constanta pentru inlocuirea troleibuzelor. Cand au renuntat la troleibuze, m-am simtit de parca mi-ar fi sters brutal o parte din viata, d-aia nu le prea agreez. Ca autobuze insa, obiectiv fiind, trebuie sa recunosc ca sunt niste autobuze bune si atunci cand am mers cu ele, de cateva ori, in Constanta, nu am avut motive sa ma plang de ceva, se comporta destul de bine. Iar daca le-ar fi folosit doar pentru inlocuirea parcului de autobuze, fara sa se renunte la troleibuze, poate chiar le-as fi indragit.