DAC 117 UD(A) nu s-a mai fabricat dupa 1989 decat sporadic, in putine exemplare, de fapt pe ascuns

. Motivul a mai fost dezbatut pe un alt topic din forum, care acum imi scapa. A existat un proces juridic foarte stanjenitor intre Ikarus Budapest si ROCAR (ex Autobuzul). Pricina: se pare ca ai nostri au furat pur si simplu, fara a avea licenta, solutii tehnice la articulatie, brevetate de catre Ikarus. Rezultatul: S-a interzis in cele din urma lui ROCAR sa mai produca articulate. Deci cel, putin oficial, dupa 1994 ROCAR nu ar mai fi produs articulate. S-au mai livrat totusi cateva troleibuze (de ex. #108 din Brasov, 1997) si chiar autobuze pe comenzi speciale reduse.
Dar DAC 117 UDA a mai generat inca un mare scandal, in anii '80. Pana in 1983, toate aceste vehicule au fost prevazute cu cutie de viteze automata "fabricata in Romania". In Bucuresti au circulat foarte multe astfel de exemplare, inlocuind Ikarus-urile 280 care, din lipsa de piese de schimb fusesera casate prematur.
Ei, povestea cu aceasta cutie de viteze a fost urmatoarea: cei de la Karosa au dovedit ca s-a realizat prin furt de inteligenta, respectiv romanii au folosit solutii tehnice brevetate de cehi, fara nici o licenta.
Intrucat la vremea respectiva si Romania si Cehoslovacia faceau parte din acelasi bloc comunist si din CAER, nu cred ca s-a ajuns la un proces. Probabil ca a intervenit arbitrajul Moscovei, pentru a musamaliza scandalul.
Astfel, nu numai ca "Autobuzul" a renuntat din 1983 la aceasta cutie de viteze, dar toate, absolut toate vehiculele care o aveau montata (inclusiv cele din provincie) au fost modificate si cutia a fost inlocuita cu cea de tip mecanic. N-a fost nici o pierdere. Cei care au prins acele vremuri isi pot aminti cat de prost functiona cutia de viteze automata autohtona. La trecerea dintr-o treapta in alta se produceau smucituri si zgomote din cele mai penibile.
A mai fost o consecinta a scandalului acesta din urma: cehii nu au mai livrat niciodata dupa 1980 Karose in Romania, si se pare ca nici Romanii nu au mai solicitat Karose. Parcul de Karose din Constanta si din Brasov era insa impresionant (in 1974 spre exemplu, in Constanta toate autobuzele ITC erau de tip Skoda-Karosa), iar lipsa pieselor de schimb care a urmat inevitabil dupa scandal le-a grabit cu mult sfarsitul.