TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Fri 29 Mar 2024 00:05

All times are UTC + 3 hours




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Wed 11 Jun 2008 21:44 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
Acum 60 de ani a avut loc una din cele mai dureroase lovituri pe care le-a primit economia tarii noastre. Aflata sub comanda din rasarit, Romania a devenit din acel moment un stat in care proprietatea particulara asupra oricaror obiecte mobile sau imobile ce puteau fi considerate mijloace de productie a disparut. Fara nici o despagubire, nationalizarea de la 11 iunie 1948 a lasat pe mai micii sau mai marii intreprinzatori romani din acea vreme lipsiti de intregul rod al muncii lor, si chiar de orice mijloace de subzistenta. Ba mai mult, o mare parte dintre acestia au fost intemnitati ani grei, sub diverse pretexte.

Din acel moment, statul totalitar de tip socialist a preluat controlul asupra intregii economii, impartind roadele muncii oamenilor dupa criterii noi, fara legatura obligatorie cu calitatea si cantitatea muncii sau a sacrificiilor si investitiilor facute, ci dupa modul in care indivizii isi dovedeau atasamentul si fidelitatea fata de marea agresiune la care era supusa natiunea. Nici astazi economia tarii nu s-a refacut pe deplin dupa acea lovitura bine calculata, iar initiativa privata cu greu castiga teren in jungla coruptiei generalizate, pe care a nascut-o, in timpul somnului ratiunii, exacerbarea violenta a rolului statului.

Tocmai pentru ca la 11 iunie 1948 se implineau 100 de ani de la evenimentele revolutionare nationaliste de la 11 iunie 1848, a fost probabil aleasa aceasta data pentru efectuarea marii nationalizari. In acest fel, s-a dorit ca un simbol al luptei nationale sa fie inlocuit cu unul al dezmostenirii nationale. Si putem afirma ca s-a reusit.

Nu stiu in ce masura mai au rost comentarii acum, dupa ce aproape trei generatii au trait intr-o aberatie a istoriei, caci timpul si viata nu se mai pot da inapoi. Cred insa ca merita un popor intreg, care a avut de suferit din aceasta cauza, un scurt moment de evocare. Merita o aducere aminte - spre invatatura de minte - si un gand de solidaritate cu victimele.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 12 Jun 2008 00:44 
Cel putin, aceasta nenorocire de 11 iunie are o data si inca mai are si o piata numita dupa aceasta data.

Ce s'a intamplat dupa 1990 nu are insa o data precisa. Poate ar trebui sa ne amintim data exacta cand un fiu de aventurier sovietic a proclamat ca industria romaneasca, inclusiv aia mostenita dela nationalizare, este un morman de fiare vechi, iar acum suntem aproape exclusiv consumatori si sclavi ai mallurilor si ai supermarketurilor.

O intoarcere, cum a zis-o un coleg de-al fiului de aventurier sovietic, de 360?, fata de 11 iunie 1948, doar ca acum ce a mai ramas din industrie, n'au luat-o ai lui Malaxa, de unde a luat-o statul, ci Awaramu din Galati si alti venetici, iar din tot ce a facut comunismul, rau sau bun, s'au imbogatit altii acum, punand mana pe ce n'au avut niciodata.

Daca atunci oamenii au facut puscarie pentru ca n'au vrut sa-si cedeze proprietatile, astazi sunt scosi cu acte "in regula" in strada de mafia imobiliara. Astazi, nu statul abuzeaza, ci profitorii noii oranduiri sociale, iar marile lor realizari nu mai sunt anuntate cu mare pompa in "Scanteia", ci sunt facute discret, in presa iesind doar fumul.

Daca este sa ne amintim, spre invatatura de minte, vedem ca nu ne-am invatat minte deloc si am ajuns la fel de rau, adica asa cum am spune "din lac in put", dar si lacul si putul sunt pe terenurile date de primari cui trebuie, nu cui le-a avut pe vremea nationalizarii.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 12 Jun 2008 14:39 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3297
Statul comunist, care era totusi un stat ierarhic, in adevaratul sens al cuvantului, si care avea totusi o autoritate (prin comparatie cu caracatita multicefala de acum), a ales o varianta "de avarie" pentru a asigura supusilor sai perpetuarea si multiplicarea avantajelor detinute si pana atunci.

Astfel, a transferat bunurile care pana atunci erau declarate (formal, desigur) "ale intregului popor", in bunuri private, "cu acte in regula", ale pionilor sai de incredere. Daca cetatenilor de rand le-a mai ramas in prima faza totusi ceva bruma de bunastare, si aceasta a fost rezolvata prin provocarea controlata a hiperinflatiei. Abia cand s-a stors totul si industria nationala a disparut, iar bunurile au ajuns in ansamblu in mana cui trebuia, s-au creat legi noi prin care proprietatea privata este cat de cat garantata, si nu numai "ocrotita" de catre stat.

Bineinteles ca bunurile nationalizate in 1948 nu au mai revenit la fostii proprietari. Iar interesele laterale au dus la falimentarea premeditata a intreprinderilor. Bineinteles ca acum situatia este intr-un fel si mai grava decat in 1948, desi razboiul armelor s-a terminat demult. Nu insa si razboiul economic si al intereselor geo-strategice.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group