stfp pe forumul Tramclub wrote:
Ieri (sambata, 7 februarie) mi s-a intamplat unul din cele mai ciudate si aiuristice incidente in cei 3 ani si ceva de cand pozez vehicule RATB.
In dreptul statiei Teatrul Masca (linii: 106, 178, 406) sensul spre centru este amenajat un parculet de joaca pentru copii cu nisip, leagane, tobogan samd. In acea statie nu exista stalpi sau alte obstacole care sa impiedice pozatul si in plus soarele cade bine pentru facut poze cam intre orele 10 si 13 astfel ca atunci cand sunt zile calde ies cu copiii in parc si cand opreste vreun autobuz ies 10 metri din parculet pana in statie pentru a-l fotografia.
Am fost si astazi in parc si cum copiii se jucau cuminti am profitat de ocazie sa mai fotografiez niste autobuze. La 11:16 prind Citaro2 #4661, la 11:23 Rocar DeSimon #1070 pe linia 106, la 11:24 Citaro #4352 iar la 11:31 pe Citaro #4393. La 11:42 trece urmatorul autobuz, Citaro2 #4664, dar cand stateam pe trotuar pregatit sa-l fotografiez imi sare in fata, interpunandu-se intre mine si autobuz un domn cu un telefon mobil care vroia sa ma fotografieze pe mine. Desigur nu am nimic impotriva acestui lucru (fiind pe domeniul public oricine e liber sa faca cate poze vrea, cata vreme nu e vreun indicator Fotografiatul Interzis in zona) dar imi strica mie poza cu autobuzul asa ca ma trag mai spre dreapta si-l rog sa-mi dea voie sa pozez autobuzul; se trage si el spre dreapta mea asa ca poza cu autobuzul iese prost si cu el in cadru (e mai jos, in atasament). Autobuzul pleaca, el ma intreaba 'baaa... de ce pozezi autobuzul?' iar eu ma retrag spre parculet la copiii, mirat fiind de intamplare.
Omul striga dupa mine 'baaaaa ochelaristule!' dar evident nu am de gand sa discut cu oameni care mi se adreseaza astfel asa ca imi vad de treaba cu copiii in parc. El ramane in afara parcului, da unul sau mai multe telefoane si dupa cateva minute vine dupa mine in parc, din nou cu telefonul in mana sa-mi faca poza. Zambesc sa iasa poza frumos si apoi el incepe un dialog pe care incerc sa-l redau cat mai exact:
- (el) De ce faci poze la autobuze? Ai ceva reclamatii de facut?
- (eu) Nu stimate domn, am un site... (si incep sa-i explic ce e cu galeriile foto de la ratb.stfp.net + site-urile celorlalte orase din tara)
- (alt tatic din parc, catre el) Vezi-ti dom'ne de treaba, poate omul (eu) sa faca cate poze vrea pe domeniul public
- (eu catre celalalt tatic) Multumesc dar nu e nevoie sa ma aparati, ma descurc singur; oricum aveti dreptate dar incerc sa-i explic omului scopul acestor poze.
- (eu, continuand catre el) Numele meu este Stefan Puscasu, dvs. cine sunteti?
- (el) Lucrez la Autobaza Militari si mi s-au plans soferii ca-i stresezi facandu-le poze.
- (eu, amuzat) Imi pare rau, nu doresc sa stresez pe nimeni; oricum nu ma intereseaza soferii, care oricum nu se vad bine in poze, ci autobuzele.
- (el) Iti dau sa vorbesti la telefon cu Seful
- (eu) OK
El formeaza numarul, seful respectiv raspunde (posibil aceeasi persoana cu care vorbise la telefon si inainte de a veni in parc) si-i explica sumarul discutiei cu mine in cateva secunde, apoi imi intinde telefonul.
- (eu) Buna ziua.
- (Seful) Deci nu te potolesti?
- (eu) Numele meu este Stefan Puscasu, cu cine am onoarea?
- (Seful, dupa o scurta pauza) Mai, deci nu ne intelegem?
- (eu) Eu m-am prezentat, mi se pare normal sa stiu cu cine discut.
- (Seful) Ar fi bine sa incetezi
- (eu) Stimate domn, inca o data, numele meu este S.P. si sunt inginer, e o norma elementara de politete ca atunci cand vorbim la telefon sa ne prezentam
- (Seful) Atunci o sa vina Politia
- (eu) Sanatate.
Refuz sa continui convorbirea cu 'Seful' care nu vrea sa se prezinte si ii intind telefonul omului de langa mine, care pleaca fara a mai avea ocazia sa stam de vorba.
Am mai ramas in parc inca aproape o ora pana li s-a facut foame la copii dar Politia promisa nu a aparut; chiar mi-ar fi facut placere o discutie cu politistii dar este evident ca fie amenitarea Sefului a fost un bluf fie daca realmente a sunat la Politie cei de acolo l-au trimis la plimbare, neavand de fapt de ce sa intervina.
Concluziile mele dupa acest incident nefericit:
Pentru soferii stresati: Stimati domni, nu doresc sa stresez pe nimeni. Inteleg ca 178 e o linie plina de ambuteiaje si in general dificila dar nu eu sunt sursa problemelor dvs. ci diversii bizoni care conduc aiurea prin oras. Socotind timpul necesar pentru ca domnul respectiv sa ajunga de la Autobaza Militari pana la Teatrul Masca cel mai probabil s-au plans primii trei soferi pozati in ziua respectiva - Citaro #4352 sau #4661 sau Rocar DeSimon #1070; de la trecerea Citaro-ului #4393 pana la incident fiind doar 11 minute.
Pentru domnul cu care am dialogat: Adresari de genul 'baaaa ochelaristule' nu va fac cinste. Politetea deschide multe usi; daca nu se poate, macar exprimarea normala ajuta, nu cea stil stadion. In plus poze cu mine gasiti destule pe site-ul meu personal.
Pentru 'Seful' de la ETA Militari care nu a vrut sa se prezinte la telefon: Imi pare rau dar nu sunt vreun subordonat de-al dvs. caruia sa-i dati ordine. In plus nu inteleg aceasta secretomanie... nu e normal cand stam de vorba cu cineva sa ne prezentam?
Pentru toti 3 de mai sus si RATB in general: Legislatia specifica clar ca nu exista nici o interdictie de a face fotografii pe domeniul public, deci nici dvs. nici oricine altcineva nu poate impiedica aceste fotografii facute pe strada (desigur, in interiorul depourilor/autobazelor este o cu totul alta poveste). In plus aceste fotografii si site-ul in care ajung isi propun doar sa documenteze evolutia transportului in comun urban din Romania in ultimii ani; nu exista vreun scop subversiv sau ascuns. Micile nereguli ce pot fi surprinse in fotografii (persoane in plus in cabina, vorbit la telefon in mers) sunt oricum greu de remarcat in poze datorita felului in care cade lumina soarelui si oricum nu sunt problema mea ci a celor care le fac. In plus fotografiile mele au fost folosite chiar de RATB atat in unele afise cat si in filmuletele ce ruleaza prin Citaro2 (lucru care ma onoreaza, dealtfel). Dealtfel in cazul catorva sute de vehicule RATB (si alte cateva mii din tara) nu mai exista decat aceste fotografii facute de entuziasti.
Obisnuiesc sa imi plimb fetita prin parcuri, neratind ocazia de a face cite o fotografie vreunui mijloc de transport public din zona. Gandul ca un nemernic precum cel din imaginea postata de stfp ar putea sa ma abordeze in felul in care a facut-o cu Stefan, existind riscul de a-mi speria copilul, ma face sa va propun ferm
sa luam atitudine la adresa incuiatilor de la CFR sau din Regiile de transport.
Un singur incident am avut de cand fotografiez mijloace de transport (si o fac incepind din anii '80): la Iasi, impreuna fiind cu Radu Bialus, Cristina Albu, Radu Coica, un tip ne-a interzis fotografiatul capatului de linie CUG (al autobuzului 43), vorbindu-ne de "uzucapiune"!!
Au mai incercat si altii sa ma intimideze insa am raspuns cu violenta si am fost urgent lasat in pace. Totusi, trebuie sa evitam astfel de situatii.
Ce a spus Stefan este corect: marea majoritate a fotografiilor sau materialelor folosite de catre societatile de transport sunt luate de pe forumurile noastre. Fara a indica sursa, evident.
Daca aveti patanii de acest fel, faceti-le publice. Trebuie sa oprim cumva aversiunea fata de noi a celor ce au mereu cate ceva de ascuns.
P.S.: Nu am publicat filmele cu transferul de motorina din public in privat!