TRANSIRA

Transportul public din Romania si din lume. Unicul forum cu informatii corecte, oficiale!
It is currently Fri 26 Apr 2019 08:57

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Noaptea muzeelor
PostPosted: Tue 11 May 2010 15:51 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
Muzeul ASTRA organizează Noaptea Muzeelor pe 15 mai

Intrarea va fi liberă în toate unităţile muzeale ce fac parte din Complexul Naţional Muzeal “ASTRA”. Pe lângă ghidaje gratuite, reprezentanţii instituţiei au pregătit şi spectacole de teatru, jazz sau muzică populară, în Muzeul în aer liber.

Complexul Naţional Muzeal “ASTRA” din Sibiu (CNMA) organizează, în acest sfârşit de săptămână, Noaptea Muzeelor, pentru al şaselea an consecutiv. Evenimentul permite vizitarea gratuită a tuturor muzeelor ce fac parte din CNMAS. Programul începe de la ora 20, când muzeografii vor oferii ghidaje gratuite vizitatorilor.

La Casa Artelor (PiaÅ£a Mică nr. 21) va fi prezentată expoziÅ£ia temporară „A Å£ese - între locuire ÅŸi amintire în sudul Transilvaniei”, organizată de Muzeul CivilizaÅ£iei Transilvane ASTRA, la Casa Hermes (PiaÅ£a Mică nr. 11), expoziÅ£ia permanentă „Din cultura ÅŸi arta popoarelor lumii”, organizată de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, iar în PiaÅ£a Huet nr. 12, expoziÅ£ia permanentă „Cahle transilvănene. Secolele XV- XIX”, organizaÅ£ă de Muzeul de Etnografie ÅŸi Artă Populară Săsească „Emil Sigerus”.

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” organizează, la Casa Hermes, vizite ghidate în expoziţia de bază „Din cultura şi arta popoarelor lumii” şi prezentări legate de tema generală “Muzeele pentru armonie socială: Dialog european-extraeuropean în complexul etnomuzeologic sibian: Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” şi Prezent şi trecut în colecţiile Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder: valorificarea pieselor de egiptologie (Mumia cu sarcofag)”.

Spectacole de teatru şi jazz în aer liber

ÃŽncepând cu orele 21, în Muzeul CivilizaÅ£iei Populare TradiÅ£ionale ASTRA (în aer liber), pe scena de pe lac, va fi prezentat spectacolul “Casanova”, realizat de Teatrul NaÅ£ional din Târgu-MureÅŸ. “Casanova”, în regia lui M. C. Ranin, este o comedie bazată pe texte erotice veneÅ£iene din perioada renascentistă, potrivit organizatorilor. „Regizorul ÅŸi scenograful a construit un spectacol în care culoarea, lumina, costumele ÅŸi universul sonor - de un fast extraordinar - se îmbină cu jocul plin de fantezie ÅŸi energie al trupei teatrului. Sosirea la VeneÅ£ia a lui Casanova iscă o serie întreagă de încurcături, pline de umor ÅŸi ironie, prilej de a ne reîntâlni cu nenumăratele pagini dedicate ilustrului personaj. Actorii dau viaÅ£ă, cu un haz debordant, intrigii ÅŸi uneltirilor ce se Å£es in jurul celebrului Casanova, într-un peisaj veneÅ£ian fluid”, a explicat Adriana Capotă, din partea CNMA.

Radu Ghizăşan va prezenta un recital, începând cu ora 22.15, în Muzeul în aer liber, iar trupa Guilty Lemon va concerta la Casa Artelor, începând cu orele 22.30.

Muzică populară

În cadrul programului din acest an va susţie un concert şi Grupul bărbătesc „Cetina de brad”, care va concerta pe scena de pe lac începând cu orele 19, fiind urmat de Căluşarii din Răşinari şi de ansamblul Plaiuri sibiene. Evenimentul va avea pe scena de pe lac din Muzeul în aer liber.

Proiecţii de film

În sala de conferinţe a Pavilionului Central (în Muzeul în aer liber), Studioul ASTRA Film va difuza şapte producţii, trei dintre ele realizate de Dumitru Budrala. Vor fi proiectate, astfel, „Muzeul ASTRA 2007” (Dumitru Budrala, România, 2008, 34 min), „Rudăria. Satul morilor” (Dumitru Budrala, România, 2001, 22 min); „Sibiu” (Dumitru Budrala, România, 2007, 26 min); „Olarul din Biniş” (Cosmin Ţiglar, România, 2006, 27 min); „Viva Constanţa!” (Emese Ambrus, România, 2007, 48 min); „A fancy house / O casă aparte şi Şapte poveştiri de dincolo. Strigoii” (Florin Iepan, România, 1999, 46 min). Filmele vor fi difuzate între orele 20.00 şi 01.00.

Concert de toacă

Organizatorii au pregătit şi un concert de toacă, la Biserica din Bezded, cu începere de la orele 18,00, susţinut de Grupul „ASCETICA-TOACA” din oraşul Victoria, judeţul Braşov, coordonat de dl. instr. Preot Octavian Smădu.


http://www.ronduldesibiu.ro/cultura/Muz ... -Muzeelor/

De vazut: http://www.muzeulastra.ro/start/


Attachments:
Afis_noapea-muzeelor_2010.jpg
Afis_noapea-muzeelor_2010.jpg [ 44.67 KiB | Viewed 1519 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 12 May 2010 11:53 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
Ce poţi face în Noaptea Muzeelor la Cluj Napoca

Expoziţie de sculpturi în fân, fotografii cu Someşul sau proiecţie de documentare la Noaptea Muzeelor, sâmbătă

Majoritatea muzeelor din Cluj vor fi deschise sâmbătă până târziu şi vor primi vizitatorii gratuit, în cadrul evenimentului “Noaptea Muzeelor”. Unele instituţii organizează evenimente special pentru această ocazie, în vreme ce altele oferă doar accesul gratuit în incintă.

Cunoscutul artist clujean Erno Bartha Ciupe îşi expune sculpturile în fân şi bronz sâmbătă la galeria Quadro, din centrul Clujului, după care se deplasează cu o lectică în formă de televizor până la Muzeul de Artă din Cluj, unde vernisează o a doua expoziţie.

Toate acestea, în cadrul Nopţii Muzeelor, când la Muzeul de Artă mai este programată şi proiecţia unor filme documentare de artă, realizate de TVR Cluj. Lectica a fost construită în formă de televizor, de altfel aceasta este şi tema celor două expoziţii, “TV Mania”.

Expoziţiile vor fi vernisate la ora 18.00, respectiv 20.00. La ora 21.00 este programată o discuţie între directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, şi mai mulţi oameni de televiziune clujeni, între care Dinu Criste sau Ovidiu Pecican, iar între orele 22.00 şi 24.00, în curtea muzeului vor fi proiectate mai multe filme documentare de artă, realizate de TVR Cluj. Programul evenimentelor se încheie cu proiecţia filmului “Circul Vesel”, în avanpremiera Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la ora 24.00.

Muzeul Universităţii, Muzeul de Mineralogie, Vivariul şi Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie, toate din subordinea Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), vor putea fi vizitate şi ele sâmbătă, până la ore târzii. Astfel, la Muzeul Universităţii clujenii pot vizita expoziţia temporară “Cultură şi civilizaţie pe valea Someşului – imagini de epocă”, unde este ilustrat parcursul râului prin mai multe sate şi oraşe din regiune. Expoziţia poate fi consultată în 15 mai între orele 18.00 şi 23.00, dar rămâne deschisă până în 30 mai.

La Muzeul de Mineralogie al UBB, sub genericul “Mai cad meteoriţi în România?”, au loc o expoziţie temporară - “Destinul unui nou meteorit”, un concurs ad-hoc de creaţie artistică pentru copii, “Pietre căzute din cer”, şi un test de cunoştinţe. Activităţile au loc în 15 mai, între orele 17.00 şi 22.00. în ce priveşte Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie, aici vor fi expuse fosile rare, “de mare valoare ştiinţifică”, ale unor dinozauri “pitici” din Haţeg. Acestea sunt prezentate în expoziţia “Ultimii dinozauri ai Transilvaniei”.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi deschis şi el gratuit, sâmbătă, până la ora 22.00. în schimb, potrivit directorului Simona Munteanu, nu vor fi organizate niciun fel de activităţi suplimentare, astfel că vizitatorii vor putea doar admira expoziţia permanentă a muzeului.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este închis de mai bine de un an şi nu poate fi vizitat din cauza lucrărilor de renovare. în schimb, potrivit responsabilului de relaţii publice al instituţiei, Gabriela Gheorghiu, clujenii vor putea vizita o expoziţie de arme medievale şi moderne, deschisă la Bastionul Croitorilor, sâmbătă, până la ora 4 dimineaţa. Totodată, Muzeul de Farmacie din Piaţa Unirii 28 va fi deschis sâmbătă până la ora 12 noaptea.

Sâmbătă e gratis. Cât costă biletele la muzee în rest.

Muzeul de Istorie a Transilvaniei – 6 lei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – 6 lei

Muzeul de Istorie a Farmaciei – 5 lei

Muzeul de Paleontologie şi Stratigrafie – 3 lei

Muzeul de Artă – 3,03 lei

Muzeul Universităţii – 2 lei

Vivariul UBB – 3 lei


http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=43139


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 13 May 2010 15:17 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
Noapte albă la muzeu

Numeroase muzee din Bucureşti şi din ţară vor putea fi vizitate gratuit sâmbătă noaptea. Amatorii de artă sunt aşteptaţi la expoziţii numeroase şi diverse, spectacole de teatru şi dans, concerte, proiecţii video şi alte evenimente interactive.

Programul Noaptea Muzeelor, iniţiat acum şase ani de Ministerul Culturii din Franţa, a reuşit să-şi formeze un public fidel în statele europene, inclusiv în România. Ajuns acum la cea de-a şasea ediţie, evenimentul va avea loc la noi în noaptea dintre 15 şi 16 mai.

Muzeele participante vor rămâne deschise, invitându-i pe doritori să le treacă pragul pe nocturnă, fără a plăti bilet de intrare. La această manifestare participă şi Muzeul Satului „Dimitri Gusti", însă evenimentele pe care le-a pregătit se vor desfăşura pe parcursul zilei de sâmbătă, deorece instituţia nu poate fi vizitată noaptea, din motive de securitate. În aceeaşi zi, accesul la muzeul care-i farmecă pe stăini va fi gratuit. Oferta constă într-un târg al olarilor, de unde se pot cumpăra şi produse bio, şi ateliere interactive, alături de concerte susţinute de ansambluri populare.

Concerte din belÅŸug

Expoziţiile variate, spectacolele de teatru şi dans, proiecţiile video şi concertele fac parte din oferta tuturor celorlalte muzee implicate în proiect: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional „George Enescu", Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional Cotroceni.

Şi pentru melomani oferta este considerabilă: jazzmanul Mircea Tiberian concertează la muzeul de pe Bulevardul Dacia, care va găzdui şi un recital de muzică rusească al soliştilor Radu Captari şi Igor Caraş. Ansambluri folclorice vin la Muzeul Satului, iar muzica clasică este la ea acasă la Muzeul „George Enescu", unde vor avea loc mai multe concerte şi unde vor fi proiectate două documentare despre celebrul compozitor.

Teatru pentru toţi

Printre statuile de bronz din curtea Muzeului Naţional de Artă al României, actorii Teatrului Masca vor juca spectacolul „Statuile", la ora 21.30. De altfel, curtea muzeului va fi „îmbrăcată" în lumini colorate. Iar la „colţul interactiv", vizitatorii pot deveni personaje din tablouri.

Şi Muzeul Naţional de Istorie a României va găzdui mai multe spectacole de teatru, susţinute de trupe de amatori, precum şi programe coregrafice. La Muzeul de Geologie, Noaptea Muzeelor începe la ora 19.00, cu spectacolul de teatru „Te iubesc! Te iubesc?" după Dumitru Solomon, regizat de Chris Simion. La aceeaşi oră, Muzeul Naţional al Literaturii Române îşi aşteaptă publicul la „Statui vivante", reprezentaţie de teatru susţinută de actorii de la „Masca" pe esplanada muzeului.

Selecţiuni din program

-Expoziţie cu vânzare de cristale, fosile, flori de mină şi bijuterii, ceramică de Horezu, precum şi o expoziţie cu fotografii şi afişe reprezentând activitatea muzeului, care sărbătoreşte în această noapte 20 de ani de la deschidere - Muzeul Naţional de Geologie.

-Seară de poezie şi jazz cuprinzând recitalurile poeţilor Traian T. Coşovei, Cornelia Maria Savu, Bogdan O. Popescu, Ioan Es. Pop, Lucian Vasilescu, Ofelia Prodan, Adrian Suciu, Paul Vinicius, Marian Drăghici şi Ioana Crăciunescu, pe muzică interpretată de Mircea Tiberian şi Nadia Trohin - Muzeul Naţional al Literaturii Române, orele 21.00 - 22.30.

-„Eu când vreau să fluier, fluier" - proiecţie de film, în prezenţa regizorului şi a actorilor din rolurile principale - ora 0.00, Muzeul Naţional al Literaturii Române

-Expoziţiile „Mexic - tradiţii şi obiceiuri" şi „Pictura ţărănească din China" - Muzeul Ţăranului Român, orele 18.00 - 2.00.

-Expoziţia temporară „Jurnal de modă... moda feminină la 1900" - Muzeul Naţional Cotroceni.


http://www.adevarul.ro/cultura/Noapte_a ... 74485.html


Attachments:
Noaptea muzeelor Bucuresti.jpg
Noaptea muzeelor Bucuresti.jpg [ 56.56 KiB | Viewed 1456 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 13 May 2010 15:18 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
"Noaptea muzeelor" la Iasi

Muzeul de Istorie Naturala va gazdui expozitia cu vinzare "Mineralia".

Muzeul "Vasile Pogor" si Muzeul "Mihai Eminescu" din parcul Copou vor fi deschise, pe 15 mai, pina dupa miezul noptii. Iesenii sint asteptati sa-si petreaca noaptea de simbata la muzeu, cu muzica, teatru si poezie. La ora 18.00, la Galeriile Pod-Pogor va avea loc vernisajul unei expozitii de grafica si pictura realizata de studentii de la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design. Parcul Muzeului "Vasile Pogor" va fi, de la ora 19.00, gazda unui concert folk sustinut de trupele „Descintec" si "Moldavia", de la Casa de Cultura a Studentilor. Pina la ora 01.00, cind muzeul isi va inchide portile, cei interesati pot vizita si o expozitie de carte organizata de Libraria "Avantgarde".

La Muzeul "Mihai Eminescu", vizitatorii vor avea parte de doua momente artistice sustinute de elevi din Iasi si din Republica Moldova. Trupa de teatru a Grupului Scolar Agricol "Mihail Kogalniceanu" din Miroslava va oferi un spectacol de teatru, incepind cu ora 19.00. Tinerii actori, coordonati de profesoara Silvia Nedelciuc, vor interpreta piesa de teatru "Ynona si Avosi", de Andrei Voznesenski. Un grup de elevi de de la Liceul "Prometeu - Prim" din Republica Moldova va prezenta, de la ora 20.00, un spectacol inspirat din lirica poetului Grigore Vieru.

In cadrul aceluiasi proiect, denumit "Noaptea muzeelor", Muzeul de Istorie Naturala va fi deschis publicului peste program tot weekend-ul. Vineri, in intervalul 10.00-19.00, simbata, intre orele 10.00-21.00, iar duminica, de la 10.00 la 18.00, bijuteriile si pietrele semipretioase vor reprezenta atractia muzeului intr-o expozitie cu vinzare. Expozanti din toata tara vor prezenta iesenilor frumusetea pietrei, de la stadiul natural pina la forme slefuite si bijuterii dintre cele mai diverse, toate in cadrul colectiei "Mineralia". Vizitatorii pot, de asemenea, sa consulte publicatii despre mineralogie, cristale si arta crearii bijuteriilor din pietre. Exponatele din Zair, Afganistan, Maroc, Argentina, Indina, din zona Marii Baltice si a muntilor Urali vor oferi o paleta cromatica pentru toate gusturile.


http://www.ziaruldeiasi.ro/mozaic/noapt ... asi~ni6c7a


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 13 May 2010 15:21 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
Arădenii sunt invitaţi să-şi petreacă noaptea de sâmbătă spre duminică la muzeu, la Noaptea Albă a Muzeelor

Şi în acest an, în noaptea sâmbătă, 15 mai 2010, porţile muzeului vor fi deschise publicului până după miezul nopţii. În această noapte arădenii vor avea prilejul să descopere un altfel de muzeu, să călătorească în universul ştiinţei, dar şi în universul artei.

”Partenerii noştrii la acest eveniment sunt Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Academia Română, Filiala Timişoara – Observatorul Astronomic, Astroclubul "Antares" Timişoara, Astroclubul "Galaxis" Arad, Biblioteca Judeţeană ”A.D. Xenopol” Arad, Foto Club Pro Arad, Liceul de artă ”Sabin Drăgoi” Arad”, a declarat Adelina Stoenescu, PR Complexul Muzeal Arad.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şasea ediţie.
Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.

Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de ICOM, care are loc pe 18 mai.
Peste douăzeci de muzee din toată România sărbătoresc în anul 2010 evenimentul, în data de 15 mai. Mai multe detalii despre evenimentul la nivel naţional:

http://www.noapteamuzeelor.ro
http://www.facebook.com/noapteamuzeelor


http://www.adevarul.ro/locale/arad/arad ... 73991.html


Attachments:
Arad.jpg
Arad.jpg [ 32.75 KiB | Viewed 1452 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 13 May 2010 15:23 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 47497
Noaptea Muzeelor la nivel naţional

Peste douăzeci de muzee din toată ţara sărbătoresc în anul 2010 Noaptea muzeelor, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive.

Muzeele din ţară care vă invită să sărbătoriţi Noaptea Muzeelor sunt:

Complexul Muzeal Arad
Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa
Complexul Naţional Muzeal ASTRA
Muzeul Casa MureÅŸenilor BraÅŸov
Muzeul de Artă Braşov
Muzeul Judeţean Teleorman
Muzeul Naţional al Petrolului Ploieşti
Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova
Muzeele Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca
Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva
Muzeul Viticulturii ÅŸi Pomiculturii GoleÅŸti
Muzeul Judeţean Argeş
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Castelul Corvinilor Hunedoara
Muzeul de Istorie SighiÅŸoara
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sf. Gheorghe)
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi
Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte
Muzeului Judeţean Botoşani


Noaptea muzeelor în Bucureşti

În noaptea de 15 mai 2010, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive.

Muzeul Naţional de Artă al României: 16:00 - 04:00
Muzeul Naţional de Artă Contemporană: 21:00-05:00
Muzeul Naţional de Geologie: 19:00 - 01:00
Muzeul Naţional „George Enescu”: 20:00 - 05:00
Muzeul Naţional de Istorie a României: 18:00-03:00
Muzeul Naţional al Literaturii Române: 10:00 - 03:00
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”: 20:00 - 01:00
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”: 9:00-14:00
Muzeul Ţăranului Român: 18:00 - 2:00
Muzeul Municipiului Bucuresti: 14:00-04:00


Evenimente conexe:
Anaid Art Gallery: 20:00 – 02:00


http://www.noapteamuzeelor.ro


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group