TTT (Transport-Travel-Tourism)

Silviu Sîntea's page
It is currently Tue 19 Mar 2024 05:55

All times are UTC + 3 hours




Post new topic Reply to topic  [ 47 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
PostPosted: Sat 10 May 2008 20:04 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Un subiect pe care politicienii se feresc sa-l abordeze frontal in aceste zile, dar care s-ar putea ca in scurt timp sa fie dureros de actual.
Semnele exista deja de multa vreme. Mizele sunt: un patrimoniu material urias, o sursa constanta de venituri consistente de la o clientela deja formata, anonima si prea putin pretentioasa, dar si acapararea unor importante subventii de la bugetul local.
Din pacate, cei care vor decide in aceasta privinta, sunt cu totii oameni care nu-si mai amintesc, sau carora nu le mai convine sa-si aminteasca, de cand nu au mai circulat cu vreun mijloc de transport in comun (daca au facut-o vreodata). Daca unii dintre acestia au deja ochii telescopati pe posibilele avantaje materiale, altii manifesta doar dispret si dezinteres pentru acest tip de serviciu public, dintotdeauna luat in bascalie, destinat dupa parerea lor doar amarastenilor.
Mai putem face ceva, sau ne punem ochelari de cal si ne bucuram masochist de satisfactia deja celebrei "resemnari mioritice"? Poate un oras de 300.000 de locuiori, "intrat in Europa", sa se joace cu importanta functionala a transportului public?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 10 May 2008 20:34 
Ai vreo idee, cam ce s-ar intampla daca s-ar desfiinta RAT? Este plauzibila aceasta ipoteza a disparitiei Regiei?


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 10 May 2008 20:54 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Pentru ca am amintit de "semne", iata cateva dintre acestea, unele aparent minore, dar nu intamplatoare.
1. Declaratii la nivelul cel mai inalt al politicului local:
- Expresii de genul "externalizarea unor linii nerentabile". Nu inteleg cum o linie care e nerentabila intr-o intreprindere cu mare experienta, dotata material din belsug si avand oameni competenti, va deveni brusc rentabila daca o concesioneaza firma unui incepator in materie.
- Manifestarea repetata a disponibilitatii fata de introducerea asa-numitelor maxi-taxi. Sa nu uitam ca acestea au circulat la Brasov in 1991, la Sacele chiar mai recent, iar la Ghimbav si Codlea circula si in prezent. O calatorie cu duba lamureste pe deplin despre ce tip de "progres" este vorba, nu mai insist.
- Formulari revansarde de tipul "spargerea monopolului RAT si incurajarea liberei concurente", care chiar daca in aparenta sunt rupte din doctrina capitalista, nu sunt in realitate decat proba cea mai elocventa a lipsei de informare si slabei pregatiri in domeniu a celui care le emite. Intr-un oras mare nu faci varza un sistem de transport unitar, impartind ciosvarte de retea pentru a crea o concurenta care nu poate aduce nici calitate, nici scaderea preturilor, ci dimpotriva. Vezi cazurile asemanatoare din tara, inclusiv asa-numitele "asocieri in parteneriat public-privat".
2. Fapte ce pun semne de intrebare:
- Lipsa indeplinirii obligatiei consiliului local de a efectua incredintarea catre RAT a serviciului de transport public la termenul care era scadent (1 ianuarie 2008!).
- Grija de a actualiza situatia juridica a unor active imobiliare ale RAT.
- Reducerea infaptuita a transportului electric la o pondere de doar 5% din cat era candva. Un transport electric este din pacate total neatractiv pentru privatizare, in Romania.
- Neefectuarea in ultima vreme a niciunei cheltuieli cu amplasarea unor panouri de statie in concordanta cu mileniul in care traim. Persista indicatoarele rotunde model 1987, pe unele a aparut ca noutate scrisul la imprimanta si nu cu sablonul, dar atat. In statia cap de linie Valea Cetatii exista de exemplu si acum un indicator rotund datand dinainte de 1994!
- La noile case de bilete, apare inscriptia ingrijit executata "Bilete si abonamente transport local" in loc de "...RAT Brasov", cum era mai inainte. Desigur, formularea noua e mai corecta in lumina legii, dar corectitudinea dusa la extrem e cam ciudata...
- Recent, indicatoarele de circulatie suplimentare care contineau inscriptia "cu exceptia RAT" au inceput sa fie inlocuite cu indicatoare cu inscriptia "cu exceptia transportului public de persoane autorizat" - vezi intrarea in bucla de la Saturn. Iarasi o suspecta corectitudine.
3. Realitatea economica:
- RAT Brasov a ajuns din pacate intr-o situatie financiara dificila. Cu aceasta ocazie, doresc sa-mi exprim solidaritatea cu toti acei angajati ai RAT care au muncit din greu si cu buna credinta in acesti din urma ani, deloc usori, care s-au daruit si se daruiesc meseriei lor, iar acum isi vad siguranta zilei de maine periclitata. Sper din tot sufletul ca sa nu fie distrus nucleul de buni profesionisti care mai exista totusi inca aici.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun 11 May 2008 21:55 
Offline

Joined: Mon 12 Mar 2007 10:27
Posts: 84
Location: Tg-Mures
Probabil este foarte iubit modelul de la Tg Mures unde nu stiu cind scapam de cancerele astea,si se doreste asa ceva .
Sper ca nu!Sau este o posibilitate pt unii pt niste comisioane imense ,iar restul nu mai conteaza,tramvai troleibuz eventual doar o promisiune electorala aruncata in vint.In Tg-Mures s-au mai cumparat 10 dube noi asa ca pina va fi actualul primar legea este calcat in picioare.lDin relatarile de aici ,din pacate se simte dorinta pt comisioane........


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 12 May 2008 10:57 
Eu sunt optimist. Nu se va intampla nimic din toate astea. :) Va fi ok.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 12 May 2008 15:16 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
In timp, societatea umana se schimba insa, unele activitati dispar, altele le iau locul. Nu e nimic neaparat bun sau rau in asta. "Toate-s noi, si vechi sunt toate". Cu sau fara RAT, viata merge inainte.
Aici insa nu am abordat tema ghicirii zilei exacte cand se va produce un eveniment, ci tendinta spre care se indreapta lucrurile (nu numai in Brasov). Vom trai si vom vedea.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 14 May 2008 10:02 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
1. "...de acum, dupa cum spune primarul George Scripcaru, se trece la programul de eficientizare a acestei societati. [...]"
2. "[...] O alta varianta de transport intre localitati, de exemplu Ghimbav – Brasov – Predeal, ar fi de introducerea pe calea ferata a unui tramvai usor."
http://www.bzb.ro/index.php?page_name=s ... tire=41336

1. RAT este regie autonoma, nu societate comerciala. NU INCA.

2. Off-topic:
a) tramvai usor (light tram) = un fel de troleibuz de mare lungime, eventual pe cale de ghidare speciala (n-are absolut nici o legatura cu tramvaiul clasic sau cu calea ferata);
b) oricine cunoaste cat de cat situatia, stie ca infrastructura CFR nu permite tehnic, sub forma actuala, pe principalele magistrale, crearea de noi statii la distante mici si nici introducerea de trenuri tip metrou usor, "S-Bahn" sau asemanator; cu atat mai putin pe un sector greu de munte si cu trafic intens, ca Predealul, ori pe un sector cu linie simpla (Bartolomeu-Ghimbav).


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 04 Jun 2008 23:01 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Quote:
"...de acum, ... se trece la programul de eficientizare a acestei societati"

Iata si prima masura de "eficientizare", luata la numai cateva zile distanta de respectiva declaratie:

Ca urmare a referatului inaintat de primarul municipiului ... Consiliul Local Brasov a aprobat in cadrul sedintei din data de 26 mai a.c. acordarea de la 1 iunie a.c. a gratuitatii totale la calatoria cu mijloacele de transport RAT pentru pensionarii domiciliati in municipiul Brasov, indiferent de categoria de pensie... pe toate liniile cu exceptia liniei 20, in zilele de luni pana vineri intre orele 8-20, iar sambata si duminica toata ziua. In restul perioadei, se pastreaza celelalte facilitati etc etc.

:mrgreen:

Interesant ca nu se spune ce numar are aceasta Hotarare de Consiliu Local, dar si faptul ca a fost afisata in toate mijloacele de transport in comun si toate statiile RAT imediat dupa sedinta, fara a se mai respecta termenul legal de 15 zile pentru depunerea de contestatii si publicare a sa in Monitor.

Si uite asa a pierdut dintr-un condei RAT Brasov inca cel putin 25% din incasari, tocmai in perioada dificila a returnarii creditului BERD facut pentru inlocuirea transportului ecologic cu transport poluant.
Masura aceasta oricum nu mai era necesara, intrucat s-a dovedit de Ziua Copilului ca exista in Brasov suficienti tineri care au dat in mintea batranilor.

Asteptam restul masurilor. Eventual s-ar putea da tuturor locuitorilor planetei gratuitate totala, si in plus si o prima de cativa lei, fiecarui calator din fiecare mijloc RAT, la orice ora din zi si in orice zi a saptamanii. Poate asa va scadea traficul de autoturisme si nu va mai fi necesara desfiintarea principalelor treceri de pietoni din oras.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 00:03 
Ma indoiesc ca in Romania actuala isi permite cineva tramvaie cu dubla alimentare, cum sunt cele dela Karlsruhe, care merg si pe reteaua (+electrica) a DB.
Scripcaru viseaza frumos, dar e dreptul lui de primar reales.

Legat de pionieri si gratuitatile lor, din cate cunosc, se aloca dela bugetul local o suma care acopera minimum 30-50% dintr'un abonament lunar pe toate liniile. Altfel spus, pionierul isi ia mocca abonamentul dela RATBv, iar pentru abonamentul ala se plateste dela buget o suma care acopera o parte din el. Acest lucru va permite mai multor pionieri sa-si ia abonamente.
Teoretic, regia pierde, pentru ca nu li se deconteaza integral abonamentele la valoare lor, dar in realitate pionierii, in ciuda omniprezentei lor prin mijloacele de transport, au niste trasee relativ restranse, plimbandu-se pe cateva linii pe unde au treaba. Practic, majoritatea lor, desi beneficiaza de gratuitate pe toate liniile, ar consuma de fapt echivalentul unui abonament pe una sau doua linii, desi se primeste pentru ei o suma care poate fi mai mare. In unele orase, gratuitatile pentru pionieri aduc venituri regiei, daca municipalitatea isi achita datoriile cum trebuie.
Ce se pierde la pionieri este ca ii apuca plimbatul la orele de varf si creste timpul de asteptare in statii si aglomeratia, ca si nervii calatorilor care vin obositi dela munca si trebuie sa se scoale de pe scaune.

EDIT Municipalitatea aloca in alt oras "o cota din valoarea abonamentului", care este undeva, "putin sub 50%", depinzand de niste calcule pe care si le fac ei.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 00:31 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Da, dar in Brasov "pionierul" nu mai trebuie, in virtutea ultimei pomene, sa-si ia nici macar abonament; e suficient sa aiba la el buletinu' si talonu'... Deci nimeni nu stie cati pionieri vor beneficia de gratuitate, si deci nu exista baza matematica de nici un fel pentru calcularea subventiei...
Si apoi, sa fie oare subventia aleatoare din banul public acea cale miraculoasa de "eficientizare" a unei intreprinderi, care de cand a facut-o mama ei pe lumea asta e nerentabila?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 00:46 
In cazul in care se merge direct cu talonul, ar trebui sa se stabileasca arbitrar un procent de pionieri calatori si sa dea subventii de X lei pentru fiecare din ei. De cat de bine se face estimarea pionierilor voiajori depinde daca din asta se iese in plus sau in minus.
Problema cu abonamentele mocca este ca se fac cozi la tonete, iar restul poporului fie renunta si isi ia bilet dela sofer, fie face blatul, daca nu-l prind controlorii.
Cred ca teoretic calculele astea nu se fac ca regia sa piarda, decat daca exista un interes, dar asta deja e alta poveste.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 00:47 
Offline

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:32
Posts: 7777
Se vede clar ca aceasta masura face parte din campania electorala. Choar exprimarea ,,Conform referatului inaintat de primarul municipiului, George Scripcaru...". S-a demonstrat ca doar cei de varsta a 3a (sa nu zic mosi si babe...) merg regulat la vot, restul cetatenilor (sunt, desigur, si exceptii) mergand la vot doar daca nu au ce face in ziua respectiva.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 01:13 
Draga Dragos este a nustiu cata oara cand emiti aceasta ipoteza ca nu au ce face. De unde stii tu ca nu au ce face? (Semi)gratuitatea este omniprezenta cam peste tot. Nu trebuie invinuiti oamenii pentru gesturile gresite ale unor conducatori. Nu pot sa ma uit in ochii unui batrin cu o pensie mizera si sa ii spun, plateste ba transportul in comun! Am vecini in bloc cu pensii de 3 milioane care au platit intretineri de 5. Si eu am protestat impotriva acestei masuri, dar sa nu ne luam de cei care cad "victime", ca nu e vina lor ca s-a adoptat asa ceva.


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 01:46 
Offline

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:32
Posts: 7777
Nu am zis ca nu sunt de acord cu hotararea. Am zis ca modul in care ea afost adusa la cunostiinta opiniei publice a fost pur electoral.

Stiu ca nu au ce face cand arunc un ochi pe sondaje si pe participarea la vot.

Gratuitate pentru pensionari este si in Bucuresti, Ploiesti etc.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 01:57 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
La Brasov, pensionarii cer de ani de zile aceasta gratuitate, s-au dat cu greu recent niste gratuitati partiale si ciudate, mai intai cu cozi pe la ghisee. Acum, s-a intamplat sa li se implineasca dorinta incepand cu 1 iunie. Ce coincidenta!

Cel mai frumos este faptul ca respectivul anunt a fost scos la o imprimanta A3 cu litere de-o schioapa (cred ca de 72 pts). Mai lipsea sa aiba si inscriptie in Braille, pentru nevazatori. Ca tot au aparut puzderie de nevazatori cu insotitor prin toata tara in ziua votului. 8) :wink:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 07:22 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56085
Atentie! Acele gratuitati se suporta (de obicei integral) de catre Consiliul Local. Nu de catre operatorul de transport.
Fenomenul cu gratuitatile pentru tot felul de clase sociale a luat amploare in toata tara.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 05 Jun 2008 14:13 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Silviu Sintea wrote:
Atentie! Acele gratuitati se suporta (de obicei integral) de catre Consiliul Local. Nu de catre operatorul de transport.
Fenomenul cu gratuitatile pentru tot felul de clase sociale a luat amploare in toata tara.

Aaa, acum inteleg pe deplin...
Deci, daca subventiile pentru gratuitati vin oricum, operatorul nu mai trebuie sa aiba grija cu mentinerea unui anumit nivel al calitatii serviciilor sale, eventual poate nici sa nu mai efectueze toate cursele din orar etc etc.
In perspectiva unor operatori privati, miza creste asadar, daca exista sume pe care oricum le vor incasa direct de la bugetul local, fara sa verifice nimeni cati pensionari circula in realitate si cate vehicule circula cu adevarat...

Ce mi se pare a fi cel mai grav este ca Statul Roman arunca povara asupra bugetelor locale, in loc sa asigure pensii decente. Ar trebui sa existe o lege prin care toate gratuitatile nu pot fi date decat de la bugetul de stat. De altfel, mi se pare total neconstitutional sa faci discriminare intre pensionarii care folosesc unul si acelasi transportator, pe criteriul adresei de domiciliu. Daca sta in Brasov are gratuitate, daca sta intr-o comuna de langa si vine zilnic aici nu are... Parca am fi in Evul Mediu, parca am trai pe feudele unor baroni, fiecare cu legea lui... Dar poate ca asa si este de fapt realitatea: Romania, o formatiune (pseudo)statala feudala, care a supravietuit pana in secolul 21. :shock:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 09 Jun 2008 16:02 
pai ori buget local ori buget de stat nu e totuna? se poate face cum zici tu, dar in acest caz se vor reduce fondurile lasta in gestiunea autoritatilor locale; pina la urma suma de bani care se stringe per total e aceeasi; din contra e mai bine sa fie la latitutinea autoritatilor locale si fondurile si ce reduceri dau, pina la urma nu e obligatoiru sa se acorde gratuitati generale pensironarilor, in fond nu se duc zilnic la servici; eventual ar trebui sa se acorde gratuitati doar in afara orelor de virf, pentru a fi descurajati sa aglomereze inutil mijloacele de transport la orele de virf; din pacate la noi nu primarii nu gindesc logic, ci doar electoral


Top
  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 09 Jun 2008 18:35 
Offline

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:32
Posts: 7777
Gratuitatile se acorda NUMAI intre orele 8 si 20, deci doar la ore de varf. Pomana scripcareza.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon 09 Jun 2008 18:48 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
fantt wrote:
pai ori buget local ori buget de stat nu e totuna? se poate face cum zici tu, dar in acest caz se vor reduce fondurile lasta in gestiunea autoritatilor locale; pina la urma suma de bani care se stringe per total e aceeasi; din contra e mai bine sa fie la latitutinea autoritatilor locale si fondurile si ce reduceri dau, pina la urma nu e obligatoiru sa se acorde gratuitati generale pensironarilor, in fond nu se duc zilnic la servici; eventual ar trebui sa se acorde gratuitati doar in afara orelor de virf, pentru a fi descurajati sa aglomereze inutil mijloacele de transport la orele de virf; din pacate la noi nu primarii nu gindesc logic, ci doar electoral

Nu e totuna buget de stat si buget local. Bugetul local are surse de venituri mult mai limitate, iar pensionarii sunt ai statului, nu ai unui judet sau oras... Nu e normal sa beneficieze diferentiat pensionarii de reduceri dupa cum au adresa din buletin, caci cu totii au cotizat la aceeasi casa de pensii!

Lasand la o parte faptul ca multi pensionari inca lucreaza si fac venituri frumoase pe langa pensii, mi s-ar fi parut totusi mai potrivit ca gratuitati/reduceri sa se aloce elevilor in primul rand, care nu au nici un fel de venit. Dar elevii nici macar abonament normal, fara reducere, nu pot sa-si faca la Brasov, daca nu au inca buletin, iar reducerile oferite prin Ministerul Educatiei presupun atata birocratie incat te lipsesti. Pe vremuri, elevii si studentii din toata tara aveau pe orice mijloc de transport din Romania reducere de 50% la calatoria pe baza de abonament, doar prezentand la caserie carnetul de elev/student.

Dar din pacate elevii nu voteaza pana la 18 ani, in timp ce pensionari da, si inca in proportie de masa si "cum trebuie". Lor le datoram prosperitatea de carton, de dupa 1990, a acestei tari.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 10 Jun 2008 01:38 
Offline

Joined: Tue 18 Oct 2005 13:32
Posts: 7777
Ionescu wrote:
Nu stiu in ce zona locuiesti, da pensionarii pe care ii am eu in bloc sunt foarte amariti si bolnavi, iar majoritatea pe care ii stiu sunt la fel. Oameni bolnavi si cu greutati, care au muncit greu.

Da... dar asta ii face usor de manipulat. De aia Iliescu a fost 10 ani presedinte si de aia Scripcaru a castigat din primul tur. Uite-te la exprimarea din acea foaie A3 lipita in toate vehiculele RATBv ,,avand in vedere referatul elaborat de primarul Braosovului, George Scripcaru". Tradus, ar insemna cam: ,,v-am dat gratis la transport, acum astept sa primesc votul vostru".

Ionescu wrote:
Un tinerel student poate sa faca da si 5 ore de miscare, decat sa fumeze si sa bea pe holuri.

Nu stiu ce facultate ai facut tu in care se sta si bea pe holuri (de fumat se fumeaza peste tot, nu avem ce-i face :( ). 5 ore pe drum + 8 la facultate... 13 ore. Si studentul mai are si altceva de facut, nu sa mearga pe jos toata ziua din incapatanarea unora de ada reduceri/gratuitati la transport doar celor care il vor vota la urmatoarele alegeri.

Ionescu wrote:
Ajunge, CFR-ul le da jumate la tren, ca peste tot, gata.

In restul tarilor UE, se dau reduceri pentru studenti la transportul in comun si tren, dar si la intrarea in muzee, parcuri etc. La noi... doar CFR-ul (care are un orar JALNIC si niste preturi EXORBITANTE, chiar reduse cu 50%), abonamente pe 1-2 linii (doar in cateva orase pe toate liniile) la tarif redus si cam atat.

Ionescu wrote:
Am vazut si parada de masini din curtea Politehnicii Bucuresti.

Dar te-ai intrebat vreodata si ale cui sunt? Sau te-ai uitat vreodata ca sunt de vreo 20 ori mai multi studenti fata decat masini in curtea Politehnicii? Poate pentru ca Politehnica deconteaza abonamentele studentilor ei? Sau poate ca studentii nu au bani de masini? Sau poate ambele?

Ionescu wrote:
Un batrin nu poate merge pe jos atit de mult. El a platit destule taxe si impozite la viata lui, ca macar de atit sa beneficieze.

De acord. Dar nu sa intarzii eu (sau altii) la examen sau la lucru ca nu am mai putut urca in autobuzul plin de pensionari, pentru care am mai si platit abonament.


Ionescu wrote:
In alta ordine de idei, eu am sa iau taurul de coarne si am sa zic: generatiile tinere, a mea inclusa, poarta intreaga vina pentru cum au iesit diverse rezultate pe la alegeri. Daca nu le-a convenit asa de mult, de ce nu s-au dus la vot?

Si pe cine sa voteze? Pe fostii colegi de clasa ai bunicilor lor? Pe fostii securisti si PCR-isti, care acum se dau mari liberali, democrati etc? Pe toti mafiotii ajunsi dupa '89 prin functii de conducere si pe protejatii lor?
Abia peste vreo 20-30 de ani, cand acestia vor disparea in mod ,,natural" din viata publica va iesi si tara asta din r****ul in care e cufundata de 18 ani.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 10 Jun 2008 09:08 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
- La cate facilitati acorda statul si "organele" locale tinerilor din aceasta tara, sa ne mai miram ca acestia iau cat de curand li se iveste ocazia calea Europei adevarate, beneficiind printre altele de diverse reduceri si oferte la transportul in comun in orase ca Viena, Munchen, Paris sau Amsterdam?
- Da, vom ramane aici cu batranii nostri, dintre care - insist - foarte multi inca lucreaza ca salariati, au vreo mica afacere sau inchiriaza ceva, caci nu-si pot plati altfel nenorocita de intretinere. Desigur, nu e cazul pensionarilor de Partid, militari, ai altor servicii de maxima importanta, care ne privesc cu satisfactie de dupa parbrize "tunate" cu folie fumurie agrementata RAR.
- Dar peste cativa ani, cand nici batrani nu vom mai avea, cine le va lua locul: chinezii, pakistanezii? Sau ne bazam doar pe sporul natural inca pozitiv al unei etnii "defavorizate"? POLITICA ar trebui sa insemne printre altele si grija pentru viitorul orasului/tarii, nu numai indesarea buzunarelor proprii si ale sponsorilor prin capusarea bugetelor.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue 10 Jun 2008 19:22 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 56085
Comentarii se pot face multe. Nu sintem toti vinovati pentru comoditatea, neincrederea, scirba majoritatii romanilor. Scirba fata de politicieni.
Era aici vorba de administratie. Insa, acest lucru se intimpla foarte rar in Romania. La Brasov, da, exista administrarea portocalie a banului public in conditiile in care Portocala Suprema a pacatuit capital prin decredibilizarea institutiilor statului.
Sigur ca da, se aplica si principiul Motoc -Lapusneanu.

Ati uitat ca am vorbit de exterminarea transportului ecologic? De ce s-a intimplat acest lucru?
Bani. Pentru firmele pediste (borduri, corpuri de iluminat, stilpi, autobuze Euro 3, non-low floor), pentru samsarii de terenuri (deranja depoul de tramvaie).
Nu uit nici marul putred din Dobrogea. Sau din Brazilia?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed 11 Jun 2008 00:10 
Offline

Joined: Thu 22 Mar 2007 13:23
Posts: 21
Location: Brasov
Ionescu wrote:
Acum ma infurii rau.
Nu stiu in ce zona locuiesti, da pensionarii pe care ii am eu in bloc sunt foarte amariti si bolnavi, iar majoritatea pe care ii stiu sunt la fel. Oameni bolnavi si cu greutati, care au muncit greu. Da, sunt de acord ca lor sa li se acorde reduceri, caci isi duc greu zilele, este singura lor mica placere ramasa in viata, daca altfel nu intelegeti. Aa, ca nu sunt de acord cu maniera in care sunt acordate , e altceva. Nu e vina dansilor.
Un tinerel student poate sa faca da si 5 ore de miscare, decat sa fumeze si sa bea pe holuri, ii mia scoate poate chiulul din sange si fitele din cap. Ajunge, CFR-ul le da jumate la tren, ca peste tot, gata. Spre deosebire de voi eu am lucrat in sistemul de invatamint... si am vazut saracia la cate 2-3 telefoane mobile. Am vazut si parada de masini din curtea Politehnicii Bucuresti. Un batrin nu poate merge pe jos atit de mult. El a platit destule taxe si impozite la viata lui, ca macar de atit sa beneficieze.
In alta ordine de idei, eu am sa iau taurul de coarne si am sa zic: generatiile tinere, a mea inclusa, poarta intreaga vina pentru cum au iesit diverse rezultate pe la alegeri. Daca nu le-a convenit asa de mult, de ce nu s-au dus la vot? De ce mai bine s-au dus la o tigare si un cico, sau au mai spart niste bani pe la internet cafe-uri sau joace electronice, in loc sa se duca si sa puna o stampila? Da, noi purtam vina, nu batrinii. Ei s-au dus la vot. Noi nu, punct. Asa ca noi suntem vinovati, si daca nu intelegem asta, nu ne vad bine deloc.

Hei, hei! Sa o luam usor. Si eu sunt student la o facultate care ar fi fost sectie a Politehnicii daca ar fi existat Politehnica in Brasov si nu ma regasesc deloc in descrierea Dvs. Generalizarea pe care o faceti ma jigneste. Desigur, pot sa fac 5 ore de miscare si chiar o fac zi de zi (nu 5 ore, dar la 1,5 ore tot ajung) mergand pe jos la facultate, desi am masina parcata in fata blocului. Si nu pentru ca as merge tot timpul cu acul de la benzina la 0, ci pentru ca eu chiar cred in deplasarea sanatoasa atat pentru mine, cat si pentru oras. Celor care nu mai cred in asa ceva, iata ca exista persoane in Romania care incearca sa aiba un comportament european si carora chiar le iese. Tocmai din acest motiv, ma simt (cel putin) deranjat de introducerea in oala aia cu fumatul pe coridoare, chiulul si fitele din cap.

Imi pare rau daca am facut off-topic si ii rog pe moderatori sa stearga postul acesta in cazul in care considera ca este necesar.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Thu 28 Aug 2008 23:33 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
Foarte curand se pare ca transportul public unitar in Brasov va fi doar o duioasa amintire. RAT nu detine incredintarea directa a acestui tip de serviciu public, iar proiecte recente de Hotarari de CL exclud varianta pastrarii RAT ca unic operator, declarand instaurata plenar asa-zisa "libera concurenta". Posibil ca RAT sa mai opereze in viitor, transformat in societate comerciala, pana la deplina falimentare, cateva linii de troleibuze gandite sa ramana nerentabile.
Cine ar putea fi "jucatorii" de pe piata asa-zis libera?
1. societati rezultate din descompunerea voluntara a RAT, adica prin ruperea ciolanului in bucati si prinderea acestora intre dinti de cine trebuie;
2. firme noi sau existente (autobuze & dube) in legatura directa cu politicul;
3. Transbus SA (Codreanu), care poate deveni o masa deloc neglijabila, daca va fi pusa pe cantar.
Mai trist este ca, desi se vorbeste in preambul despre "transport de persoane regulat efectuat cu autobuze, troleibuze", la capitolul despre acordarea licentelor nu se mai mentioneaza decat "autobuze". Inca si mai trist este faptul ca printre "autobuze", in Romania anului 2008 se numara in mod cert si microbuzele. In schimb, CL isi rezerva in mod explicit dreptul de a desfiinta troleibuzele, dupa cum veti vedea.
Urmeaza textul celor doua proiecte.
Sublinierile cu rosu imi apartin.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu 28 Aug 2008 23:43 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
REGULAMENT privind efectuarea serviciilor de transport public local în municipiul Brasov
CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE
ART. 1. - Prezentul Regulament privind efectuarea serviciilor de transport public local în municipiul Brasov a fost întocmit în baza urmatoarelor acte normative:
-OG nr.109/2005 cu modificarile si completarile aduse de Legea nr.102/2006 privind transporturile rutiere;
-Legea nr.92/2007 privind serviciile de transport public local;
-Norme de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007 din 23 noiembrie 2007;
-Ordinul nr.972/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului public local si a Caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local;
-Ordinul nr.207/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de acordare a autorizatiilor de transport în domeniul serviciilor de transport public local;
-Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice;
-Ordonanta Guvernului României nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile aduse de Rectificarea nr. 2 din 12 iulie 2001; Ordonanta de Urgenta nr. 16 din 20 februarie 2002; Legea nr. 180 din 11 aprilie 2002; Ordonanta nr. 61 din
29 august 2002; Legea nr. 357 din 11 iulie 2003; Ordonanta de Urgenta nr. 108 din 24 octombrie 2003;
ART. 2. -ÃŽn sensul prezentului regulament, termenii si notiunile utilizate se definesc dupa cum urmeaza:
1. activitate de transport public local -suma operatiunilor de transport care asigura, nemijlocit, deplasarea marfurilor sau a persoanelor cu ajutorul vehiculelor sau al combinatiei de vehicule, pe distante si în conditii prestabilite, efectuate în cadrul unuia dintre serviciile prevazute la art. 5;
2. autoritate de autorizare -compartimentul sau serviciul specializat de transport local din subordinea Primariei Municipiului Brasov;
3. autorizatie de transport -documentul eliberat de autoritatea de autorizare, prin care se atesta ca transportatorul îndeplineste conditiile pentru accesul la efectuarea transportului public local;
4. caiet de sarcini al licentei de traseu -documentul care însoteste licenta de traseu, care cuprinde în principal cerintele pentru asigurarea programului de circulatie si realizarea unui transport în conditii de siguranta si confort;
5. copie conforma a autorizatiei de transport -documentul eliberat de autoritatea de autorizare, în baza autorizatiei de transport sau, dupa caz, a licentei de transport, pentru fiecare dintre autovehiculele sau ansamblurile de vehicule rutiere detinute conform legii, care atesta atribuirea unuia dintre serviciile de transport public local nominalizate la art. 5;
6. copie conforma a licentei de transport -documentul eliberat în baza licentei de transport de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R., în conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare dintre autovehiculele sau ansamblurile de vehicule rutiere utilizate de operatorul de transport rutier la operatiuni de transport rutier;
7. licenta de transport -documentul eliberat de Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R., în conditiile legii, care atesta ca detinatorul îndeplineste conditiile de onorabilitate, capacitate financiara si competenta profesionala, aceasta având acces la transportul rutier public;
8. licenta de traseu -documentul care da dreptul operatorului de transport rutier sa efectueze transport public local de persoane prin curse regulate sau curse regulate speciale cu autobuze pe un anumit traseu, conform programului de transport;
9. persoana desemnata -persoana fizica care are calitatea de manager al activitatii de transport rutier, posesoare a unui certificat de competenta profesionala si care este angajata pe baza de contract de munca sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport a operatorului de transport/transportatorului autorizat; în cazul persoanelor fizice/asociatiilor
familiale autorizate ca transportator, persoana desemnata trebuie sa fie persoana fizica sau unul dintre membrii asociatiei familiale;
10. program de circulatie -documentul utilizat în transportul public local de persoane prin curse regulate, care contine în principal informatii privind traseul, capetele de traseu, lungimea traseului, statiile pentru îmbarcarea/debarcarea calatorilor, distantele dintre statii si intervalele de succedare a curselor;
11. program de transport public local -programul propus si aprobat de consiliul local al municipiului Brasov, prin care se stabilesc traseele pentru transportul public local de persoane prin curse regulate pe raza teritorial-administrativa a municipiului Brasov, programele de circulatie, capetele de traseu, statiile publice, numarul si capacitatea autobuzelor necesare;
12. statie publica -punctul de pe traseul unui serviciu de transport public local de persoane prin curse regulate, amenajat corespunzator, semnalizat printr-un indicator rutier si care sa aiba în dotare un panou suplimentar pe care este atasat orarul conform caruia opresc
autobuzele pentru urcarea si coborârea persoanelor transportate;
13. traseu -parcursul care asigura legatura între mai multe localitati si/sau obiective, cuprinse între doua capete, pe care se efectueaza transport public local de persoane prin curseregulate si curse regulate speciale. În functie de amplasarea capetelor si de itinerarul dintre acestea, traseele pot fi judetene sau locale;
14. utilizator al serviciului de transport public local -persoana fizica sau juridica beneficiara a unui serviciu de transport public local.
ART. 3. -Prevederile prezentului regulament se aplica urmatoarelor servicii de transport public local:
a) servicii de transport public local de persoane prin curse regulate efectuat cu autobuze, troleibuze;
b) servicii de transport public local de persoane prin curse regulate speciale;
c) servicii de transport public local de marfuri în regim contractual;
d) servicii de transport public local de marfuri efectuat cu tractoare cu remorci;
e) servicii de transport public local efectuat cu vehicule speciale destinate serviciilor funerare.
CAPITOLUL II. EFECTUAREA TRANSPORTULUI PUBLIC LOCAL
SECTIUNEA 1 Principiile si obiectivele efectuarii transportului public local
ART. 4. - Serviciul de transport public local de persoane si de marfuri se organizeaza de catre autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Brasov, cu respectarea urmatoarelor principii:
a) promovarea concurentei între operatorii de transport, respectiv transportatorii autorizati, carora li s-a atribuit executarea serviciului;
b) garantarea accesului egal si nediscriminatoriu al operatorilor de transport si al transportatorilor autorizati la piata transportului public local;
c) garantarea respectarii drepturilor si intereselor utilizatorilor serviciului de transport public local;
d) rezolvarea problemelor de ordin economic, social si de mediu ale municipiului Brasov;
e) administrarea eficienta a bunurilor apartinând sistemelor de transport proprietate a unitatilor administrativ-teritoriale;
f) utilizarea eficienta a fondurilor publice în activitatea de administrare sau executare a serviciului de transport public local;
g) deplasarea în conditii de siguranta si de confort, inclusiv prin asigurarea de risc a marfurilor si a persoanelor transportate, precum si a bunurilor acestora prin polite de asigurari;
h) asigurarea executarii unui transport public local suportabil în ceea ce priveste tariful de transport;
i) recuperarea integrala a costurilor de exploatare, reabilitare si dezvoltare prin tarife/taxe suportate de catre beneficiarii directi ai transportului, denumiti în continuare utilizatori, si prin finantarea de la bugetele locale, asigurându-se un profit rezonabil pentru operatorii de
transport si transportatorii autorizati;
j) autonomia sau independenta financiara a operatorilor de transport si a transportatorilor autorizati;
k) sustinerea dezvoltarii economice a localitatilor prin realizarea unei infrastructuri de transport moderne;
l) satisfacerea cu prioritate a nevoilor de deplasare ale populatiei, ale personalului institutiilor publice si ale operatorilor economici pe teritoriul unitatilor administrativteritoriale prin servicii de calitate;
m) protectia categoriilor sociale defavorizate, prin compensarea costului transportului de la bugetul local;
n) integrarea tarifara prin utilizarea unui singur tip de legitimatie de calatorie pentru toate mijloacele de transport public local de persoane prin curse regulate;
o) dispecerizarea transportului public local de persoane realizat prin programe permanente;
p) consultarea asociatiilor reprezentative ale operatorilor de transport si/sau ale transportatorilor autorizati, precum si ale utilizatorilor în vederea stabilirii politicilor si strategiilor locale privind transportul public local si modalitatile de functionare a acestui serviciu.
ART. 5. -Modul de organizare si functionare a serviciilor de transport public local de persoane are ca obiective:
a) asigurarea competitiei dintre operatori si deschiderea pietei;
b) cresterea calitatii si eficientei serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate;
c) asigurarea transparentei în ceea ce priveste delegarea gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate si stabilirea tarifelor;
d) cresterea sigurantei în exploatare si asigurarea continuitatii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate.
ART. 6. - Transportul public local se efectueaza numai în conditiile respectarii prevederilor Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile si
completarile ulterioare, ale reglementarilor nationale si ale Uniunii Europene în vigoare din domeniul transporturilor rutiere, precum si ale acordurilor si conventiilor internationale la care România este parte.
ART. 7. -(1) Transportul public local se poate efectua numai cu vehicule rutiere a caror stare tehnica corespunde reglementarilor specifice în vigoare, având inspectia tehnica periodica valabila, acestea fiind clasificate/încadrate corespunzator, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Pentru accesul la infrastructura rutiera, vehiculele rutiere fabricate în tara sau în strainatate, înmatriculate sau care urmeaza sa fie înmatriculate în România, sunt supuse omologarii în vederea înmatricularii ori înregistrarii si/sau inspectiei tehnice periodice, dupa
caz, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Transportul public local de marfuri si/sau de persoane se efectueaza numai cu vehicule rutiere destinate prin constructie tipului respectiv de transport si, dupa caz, dotate cu tahografe si limitatoare de viteza, în conformitate cu reglementarile în vigoare.
ART. 8. -Transportul public local se efectueaza cu respectarea ansamblului reglementarilor care contribuie la îmbunatatirea sigurantei rutiere, referitoare la conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca mijloacele de transport, infrastructura rutiera, persoanele cu atributii care
concura la siguranta circulatiei si ceilalti participanti la trafic.
ART. 9. - Efectuarea serviciului de transport public local trebuie sa asigure:
a) cresterea nivelului de calitate al serviciului si de confort al utilizatorilor serviciilor publice de transport public local de persoane prin curse regulate;
b) accesul la serviciile de transport public local si protectia categoriilor sociale defavorizate;
c) informarea publicului calator;
d) executarea transportului public local de persoane prin curse regulate în conditii de regularitate, siguranta si confort;
e) corelarea capacitatii de transport cu fluxurile de calatori existente;
f) continuitatea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate.
SECTIUNEA a 2-a Licente, autorizatii si alte documente necesare pentru efectuarea transportului public local
1. Transportul public local de persoane prin curse regulate
ART. 10. -Serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate se efectueaza numai de catre operatorii de transport rutier/transportatorii autorizati care detin licenta de traseu valabila.
ART. 11. -Serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate se efectueaza pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Brasov.
ART. 12. -Operatorii de transport/transportatorii autorizati au obligatia de a detine la bordul mijlocului de transport în comun, pe toata durata transportului public de persoane prin curse regulate, urmatoarele documente:
a) licenta de traseu si caietul de sarcini al acesteia eliberat de Primaria Municipiului Brasov;
b) programul de circulatie;
c) copia conforma a licentei de transport, în cazul autobuzelor;
d) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport/transportatorului autorizat;
e) contractul de leasing în original ori o copie conforma cu originalul, în cazul în care autobuzul este utilizat în baza unui asemenea contract;
f) actul prin care se dovedeste dreptul de munca în România, în cazul conducatorilor auto straini;
g) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport/transportatorului autorizat, în copie;
h) certificatul de competenta profesionala al conducatorului auto pentru transportul rutier public de persoane, valabil, dupa caz.
ART. 13. -Licenta de traseu se elibereaza pentru traseele cuprinse în programele de transport rutier de persoane prin curse regulate, însotita de caietul de sarcini al acesteia si de programul de circulatie.
ART. 14. -Licenta de traseu se elibereaza în numarul de exemplare corespunzator numarului mijloacelor de transport în comun utilizat pentru efectuarea tuturor curselor prevazute în programul de circulatie.
2. Transportul public local de persoane prin curse regulate speciale
ART. 15. -Serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate se efectueaza numai de catre operatorii de transport rutier care detin licenta de traseu valabila.
ART. 16. -Serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate speciale se efectueaza pe teritoriul municipiului Brasov.
ART. 17. -Operatorii de transport au obligatia de a detine la bordul vehiculului, pe toata durata transportului public de persoane prin curse regulate, urmatoarele documente:
a) licenta de traseu si caietul de sarcini al acesteia eliberat de Primaria Municipiului Brasov;
b) contractul de transport încheiat între beneficiarul transportului sau persoana care a angajat transportul si operatorul de transport rutier;
c) lista persoanelor transportate, ca anexa la contractul de transport;
d) copia conforma a licentei de transport;
e) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al operatorului de transport;
f) contractul de leasing în original ori o copie conforma cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este utilizat în baza unui asemenea contract;
g) actul prin care se dovedeste dreptul de munca în România, în cazul conducatorilor auto straini;
h) asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina operatorului de transport, în copie;
i) certificatul de competenta profesionala al conducatorului auto pentru transportul rutier public de persoane, valabil;
j) legitimatii de serviciu valabile, eliberate de beneficiarul transportului pentru persoanele transportate, în cazul transportului angajatilor institutiilor/operatorilor economici.
ART. 18. -Licenta de traseu se elibereaza în numarul de exemplare corespunzator numarului de autobuze necesar efectuarii traseului.
3. Transportul public local de marfuri în regim contractual
ART. 19. -(1) Serviciul de transport public local de marfuri în regim contractual se realizeaza de catre transportatorii autorizati de autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov, pe baza de contract de transport încheiat cu utilizatorul transportului.
(2) Serviciul de transport public local de marfuri în regim contractual se efectueaza în municipiului Brasov.
ART. 20. -Transportatorii autorizati au obligatia de a detine la bordul vehiculului, pe toata durata transportului public local de marfuri în regim contractual, urmatoarele documente:
a) copia conforma a autorizatiei de transport eliberata de Primaria Municipiului Brasov;
b) contractul de transport;
c) actele de însotire a marfii, care dovedesc provenienta si destinatarul acesteia;
d) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al transportatorului autorizat, cu exceptia persoanelor fizice/asociatiilor familiale autorizate ca transportator, în cazul în care conducatorul auto este persoana fizica sau unul dintre membrii asociatiei familiale;
e) contractul de leasing în original ori o copie conforma cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este utilizat în baza unui asemenea contract;
f) actul prin care se dovedeste dreptul de munca în România, în cazul conducatorilor auto straini;
g) documente specifice transporturilor de marfuri perisabile, marfuri periculoase, deseuri, animale vii.
4. Transportul public local de marfuri cu tractoare cu remorci
ART. 21. -(1) Serviciul de transport public local de marfuri cu tractoare cu remorci se realizeaza de catre transportatorii autorizati de autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Brasov, pe baza de documente fiscale pentru contravaloarea transportului perceputa si încasata de la utilizatorul transportului.
(2) Serviciul de transport public local de marfuri cu tractoare cu remorci se realizeaza în municipiul Brasov.
ART. 22. -Transportatorii autorizati au obligatia de a detine la bordul vehiculului, pe toata durata transportului public local de marfuri cu tractoare cu remorci, urmatoarele documente:
a) copia conforma a autorizatiei de transport eliberata de Primaria Municipiului Brasov;
b) documentul fiscal care atesta ca serviciul a fost platit anticipat;
c) actele de însotire a marfii, care dovedesc provenienta si destinatarul acesteia, în conditiile în care marfa nu face obiectul bunurilor din gospodaria proprie a utilizatorului;
d) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al transportatorului autorizat, cu exceptia persoanelor fizice/asociatiilor familiale autorizate ca
transportator, în cazul în care conducatorul auto este persoana fizica sau unul dintre membrii asociatiei familiale;
e) contractul de leasing în original ori o copie conforma cu originalul, în cazul în care vehiculul rutier este utilizat în baza unui asemenea contract;
f) actul prin care se dovedeste dreptul de munca în România, în cazul conducatorilor auto straini;
g) certificatul de competenta profesionala al conducatorului auto pentru transportul rutier public de persoane, valabil, în cazul în care masa totala maxima autorizata a ansamblului de vehicule rutiere depaseste 3,5 tone;
h) documente specifice transporturilor de marfuri perisabile, marfuri periculoase, deseuri, animale vii.
5. Transportul public local efectuat cu vehicule speciale destinate serviciilor funerare
ART. 23. -Serviciul se realizeaza de transportatorii autorizati de autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov, în municipiul Brasov, pe baza de document fiscal pentru tariful perceput si încasat de la persoanele care au comandat serviciul.
ART. 24. -Transportatorii autorizati au obligatia de a detine la bordul vehiculului urmatoarele documente:
a) copia conforma a autorizatiei de transport eliberata de Primaria Municipiului Brasov;
b) documentul fiscal care atesta ca serviciul a fost platit anticipat;
c) legitimatia de serviciu valabila a conducatorului auto, din care sa reiasa ca este angajat al transportatorului autorizat, cu exceptia persoanelor fizice/asociatiilor familiale autorizate ca transportator, în cazul în care conducatorul auto este persoana fizica sau unul dintre membrii asociatiei familiale;
d) actul prin care se dovedeste dreptul de munca în România, în cazul conducatorilor auto straini.
SECTIUNEA a 3-a Siguranta rutiera
ART. 25. -ÃŽn scopul prevenirii cauzelor generatoare de evenimente rutiere, operatorii de transport/transportatorii autorizati care efectueaza servicii de transport public local au obligatia sa adopte masurile necesare pentru cunoasterea, aplicarea si respectarea reglementarilor legale privind siguranta rutiera si a conditiilor pe care trebuie sa le
îndeplineasca mijloacele de transport si persoanele cu atributii care concura la siguranta circulatiei.
ART. 26. -Operatorii de transport/transportatorii autorizati care efectueaza servicii publice de transport local au urmatoarele îndatoriri:
1. sa respecte reglementarile legale privind omologarea, înmatricularea, efectuarea inspectiilor tehnice periodice, repararea, întretinerea, reglarea, modificarea constructiva si reconstructia mijloacelor de transport;
2. sa utilizeze mijloace de transport a caror stare tehnica corespunde reglementarilor nationale de siguranta rutiera si de protectie a mediului înconjurator, cu inspectia tehnica periodica/revizia tehnica periodica valabila si certificate/ clasificate/încadrate corespunzator, conform prevederilor legale în vigoare;
3. în intervalul dintre doua inspectii tehnice periodice/revizii tehnice periodice, sa asigure mentinerea mijloacelor de transport într-o stare tehnica corespunzatoare, în vederea încadrarii în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si în categoria de
folosinta conform destinatiei, utilizând în acest scop numai sisteme, echipamente, componente, entitati tehnice, piese de schimb, materiale de exploatare si dotari obligatorii de origine sau omologate/certificate conform legislatiei în vigoare;
4. sa monteze, prin operatori economici autorizati, tahografe si limitatoare de viteza cu aprobare de model la vehiculele pentru care acestea sunt obligatorii;
5. sa nu permita plecarea în cursa a vehiculelor care au tahograful sau limitatorul de viteza defect, nesigilat ori fara suficiente foi de înregistrare pentru efectuarea întregului parcurs al transportului;
6. sa informeze conducatorii mijloacelor de transport si lucratorii mobili cu privire la regulamentele interne ale întreprinderii si prevederile relevante ale contractelor colective de munca;
7. sa verifice pe foile de înregistrare sau pe cartelele conducatorilor auto utilizate modul în care acestia respecta prevederile legale în vigoare privind perioadele de conducere si de odihna si sa ia masurile necesare pentru a împiedica repetarea unor nereguli în acest sens;
8. sa verifice functionarea tahografului si a limitatorului de viteza, inclusiv cu ocazia analizarii diagramelor-tahograf sau a înregistrarilor stocate în memoria cardului conducatorului auto/tahografului digital, dupa caz;
9. sa nu permita interventia persoanelor neautorizate asupra tahografelor si a limitatoarelor de viteza;
10. sa angajeze transporturile si sa întocmeasca programul de executare a transporturilor, astfel încât conducatorii mijloacelor de transport si lucratorii mobili sa poata respecta prevederile legale privind timpul de lucru, de odihna si de repaus;
11. sa se asigure ca conducatorii mijloacelor de transport respecta normele de protectie a muncii, protectie a mediului, prevenire si combatere a incendiilor, pe tot timpul efectuarii
transportului;
12. sa permita efectuarea transporturilor numai cu respectarea maselor totale maxime autorizate de autoritatea competenta si/sau în limita numarului de locuri înscris în certificatul de înmatriculare; sa se asigure spatii libere suficiente pentru transportul bagajelor pasagerilor si sa permita transportul marfurilor/coletelor doar în limita spatiilor disponibile;
13. sa respecte procedurile ce trebuie urmate în caz de accident si sa aplice procedurile corespunzatoare pentru a preveni producerea unor noi accidente sau a unor încalcari grave ale regulilor de circulatie;
14. sa respecte si sa aplice reglementarile legale în vigoare privind transportul rutier al marfurilor periculoase;
15. sa respecte întocmai legile si reglementarile specifice fiecarei categorii de transport rutier pe care o executa.
ART. 27. -Responsabilitatile ce revin persoanei desemnate sa conduca permanent si efectiv activitatea de transport sunt cele stabilite prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 761/1999 privind desemnarea, pregatirea si atestarea profesionala a persoanelor care conduc permanent si efectiv activitati de transport rutier, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 28. -Sarcinile consilierului de siguranta sunt cele prevazute în Regulamentul pentru desemnarea, pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.044/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 29. - Conducatorii mijloacelor de transport au urmatoarele atributii si responsabilitati:
1. sa se prezinte pentru efectuarea examinarii medicale si psihologice, initiala si periodica, si sa respecte recomandarile comisiilor medicale si psihologice;
2. sa respecte normele si regulile privind conducerea în conditii de siguranta rutiera si conduita preventiva;
3. sa respecte regulile privind prevenirea accidentelor de munca în circulatia rutiera;
4. sa respecte regulile privind încarcarea, repartizarea încarcaturii, asigurarea si fixarea marfurilor transportate;
5. sa cunoasca si sa respecte masurile ce trebuie luate dupa un accident sau incident în ceea ce priveste asigurarea vehiculului, protectia personala si a celorlalti participanti la trafic, protectia mediului, protectia bunurilor;
6. sa respecte perioadele de conducere si perioadele de odihna, conform reglementarilor legale în vigoare, si sa utilizeze corect tahograful;
7. sa nu intervina asupra tahografului sau a limitatorului de viteza pentru scoaterea acestora din uz sau modificarea caracteristicilor de functionare;
8. sa respecte întocmai legile si reglementarile specifice fiecarei categorii de transport rutier pe care o executa.
ART. 30. -Operatorii de transport/transportatorii autorizati care efectueaza servicii de transport public local vor întreprinde o investigatie pe linie administrativa în toate cazurile de accidente de circulatie în care au fost angajate vehiculele utilizate, indiferent de gravitatea accidentului.
ART. 31. -Rezultatele cercetarii administrative vor sta la baza adoptarii masurilor ce se impun pentru eliminarea repetarii cauzelor generatoare de evenimente rutiere.
SECTIUNEA a 4-a Conditii privind efectuarea transportului public local de persoane
1. Transportul public local de persoane prin curse regulate pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Brasov
ART. 32. -Operatorii de transport/transportatorii autorizati vor efectua serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate cu respectarea urmatoarelor obligatii:
1. sa asigure afisarea la partile din fata si laterala dreapta ale mijlocului de transport a indicativului si a capetelor traseului; la partea din spate a mijlocului de transport se va afisa cel putin indicativul traseului. Elementele de informare mentionate anterior vor fi iluminate
corespunzator pe timp de noapte sau în conditii de vizibilitate scazuta;
2. în salonul mijlocului de transport va fi asigurata informarea publicului calator prin mijloace vizuale si sonore cu privire la denumirea statiei care urmeaza si la legaturile cu alte mijloace de transport public local de persoane;
3. sa asigure afisarea în salonul mijlocului de transport a numelui conducatorului acestuia, a hartii schematice care sa permita vizualizarea traseului si a retelei de trasee, a instructiunilor privind modul de desfasurare a transportului, a obligatiilor publicului calator si a altor
informatii de utilitate publica privind transportul, stabilite prin reglementarile în vigoare;
4. sa asigure vânzarea legitimatiilor/abonamentelor de calatorie în toate statiile stabilite de comun acord cu autoritatea administratiei publice locale si nominalizate într-o anexa la hotarârea de dare în administrare, respectiv la contractul de delegare a gestiunii aprobat prin hotarârea de atribuire;
5. în statiile din programul de circulatie, sa asigure afisarea codului traseului, a intervalelor de succedare a curselor, precum si a hartilor simplificate cu indicarea traseelor si statiilor pentru informarea publicului calator;
6. sa emita abonamente de calatorie cu respectarea reglementarilor în vigoare, inclusiv pentru categoriile sociale care beneficiaza de reduceri ale costului abonamentului;
7. sa asigure accesul liber si nediscriminatoriu la transport, în baza documentelor stabilite de reglementarile legale în vigoare, al persoanelor care beneficiaza de facilitati/gratuitati la transport;
8. sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani;
9. mijlocul de transport trebuie sa aiba locuri rezervate pentru persoane cu handicap, batrâni, femei însarcinate, persoane cu copii în brate;
10. sa supravegheze urcarea si coborârea calatorilor, sa nu plece mijlocul de transport din statii cu usile deschise sau cu calatori aflati pe scarile acestuia, precum si cu calatori agatati de exteriorul caroseriei;
11. sa nu admita la transport în salonul mijlocului de transport materii mirositoare, inflamabile, butelii de aragaz, tuburi de oxigen sau alte gaze, butoaie cu carbid, materiale explozibile, produse caustice ori acide, alte materiale sau obiecte care, prin format ori dimensiune, pot produce daune, vatamari corporale sau, prin natura materialului, pot murdari,
ori alte obiecte sau marfuri interzise la transportul public;
12. sa nu îmbarce calatori peste capacitatea maxima admisa a mijlocului de transport;
13. sa asigure spatiile necesare pentru bagajele de mâna ale calatorilor;
14. sa îmbarce/debarce calatori numai în statiile special amenajate, prevazute în programul de circulatie;
15. sa utilizeze numai legitimatii/abonamente de calatorie cu regim special, agreate de autoritatea administratiei publice locale;
16. sa nu permita transportul calatorilor decât pe baza de legitimatii/abonamente de calatorie valabile sau alte documente prevazute de reglementarile legale în vigoare;
17. sa asigure calatorii si bagajele acestora pentru riscurile ce cad în sarcina operatorului de transport;
18. sa tina evidenta curselor sosite si plecate, la fiecare capat de linie;
19. sa asigure înlocuirea mijlocului de transport imobilizat pe traseu;
20. sa asigure, prin dispecerate si dotari speciale, urmarirea si coordonarea în trafic a mijloacelor de transport, de interventie si de depanare, precum si aplicarea cu operativitate a
masurilor ce se impun în caz de eveniment, incident, accident sau alte situatii care pot afecta desfasurarea transportului, în vederea asigurarii conditiilor asumate privind regularitatea, siguranta si confortul;
21. sa dispuna de echipaje de interventie si depanare dotate corespunzator pentru degajarea drumului public sau a caii de rulare în cazul defectarii mijlocului de transport, precum si pentru interventii la reteaua electrica de contact sau calea de rulare a tramvaielor etc.;
22. sa asigure informarea anticipata a publicului calator în legatura cu
modificarea/suspendarea programului de circulatie sau a unui traseu în caz de forta majora;
23. sa asigure, zilnic si ori de câte ori este nevoie, salubrizarea, spalarea si dezinfectarea mijloacelor de transport;
24. sa asigure conditiile de executie a transportului în conditii de regularitate, siguranta si confort;
25. mijloacele de transport trebuie sa fie echipate cu instalatie de încalzire/conditionare a aerului în stare de functionare;
26. sa asigure aspectul estetic corespunzator al mijlocului de transport;
27. pe partile laterale ale mijlocului de transport va fi inscriptionata denumirea executantului transportului;
28. la bordul mijlocului de transport trebuie sa existe mijloace de prevenire si combatere a incendiilor, precum si ciocan pentru spart geamurile în caz de necesitate;
29. mijloacele de transport trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica sau, dupa caz, revizia tehnica periodica efectuata la termen.
2. Transportul public local de persoane prin curse regulate speciale
ART. 33. -Operatorii de transport vor efectua serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate speciale cu respectarea urmatoarelor conditii:
1. sa utilizeze pe timpul executarii transportului rutier placa de traseu, cu indicarea executantului, a traseului si a tipului de transport;
2. sa preia la transport numai persoanele nominalizate în lista cu persoanele transportate,
anexa la contractul de transport încheiat cu beneficiarul serviciului;
3. sa asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele ramase imobilizate pe traseu;
4. sa asigure instruirea conducatorilor auto cu privire la obligatiile ce le revin;
5. sa preia la transport marfuri sau colete doar în limita spatiilor disponibile destinate acestui scop;
6. sa asigure urcarea si coborârea bagajelor în/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
7. îmbarcarea/debarcarea persoanelor transportate trebuie sa se faca în statii stabilite special, altele decât statiile publice, în locul unde îsi desfasoara activitatea sau la domiciliu/resedinta;
8. sa opreasca în toate statiile prevazute în graficul de circulatie aferent licentei de traseu, fara a opri pentru urcarea sau coborârea persoanelor transportate în alte locuri decât cele prevazute în graficul de circulatie;
9. sa transporte persoane doar în limita numarului de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
10. mijlocul de transport sa nu circule cu usile deschise sau cu pasageri pe scara acestuia;
11. sa nu admita la transport în salonul autovehiculului:
-materii greu mirositoare;
-materii inflamabile;
- butelii de aragaz;
- butoaie cu carbid;
- tuburi de oxigen;
-materiale explozibile;
- filme cinematografice neambalate în cutii metalice;
- produse caustice;
-materiale sau obiecte care prin natura, formatul ori dimensiunile lor pot produce daune sau pot murdari autovehiculul, bagajele ori îmbracamintea calatorilor;
- obiecte sau marfuri interzise la transport prin dispozitiile legale;
12. sa nu supraîncarce autovehiculul peste capacitatea utila de transport, exprimata prin numarul de locuri pe scaune înscris în certificatul de înmatriculare;
13. sa asigure calatorii si bagajele acestora pentru riscurile ce cad în sarcina operatorului de transport;
14. în salonul autovehiculului pot fi transportate numai bagajele de mâna, care pot fi tinute în mâna sau în plasa portpachet. În salonul autovehiculului nu pot fi transportate bagajele care:
- nu se încadreaza în categoria bagajelor de mâna;
- contin produse neadmise la transport;
- sunt asezate pe culoarul de acces sau pe platforma din fata ori din spate a autovehiculului;
15. nu se admit la transport bagajele asezate pe scaunele libere din salonul autovehiculului,
chiar daca spatiul ramas neutilizat de catre pasageri ar permite acest lucru;
16. bagajele depuse în spatiul destinat bagajelor se manipuleaza numai de catre conducatorul auto;
17. autovehiculele trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica efectuata la termen;
18. autovehiculele trebuie salubrizate, spalate si dezinfectate;
19. la bordul autovehiculului trebuie sa existe mijloace pentru combaterea si prevenirea incendiilor, precum si ciocan pentru spart geamurile în caz de necesitate;
20. în perioada de iarna, autovehiculul trebuie sa fie echipat corespunzator circulatiei pe drumuri cu aderenta scazuta;
21. autovehiculele trebuie sa fie dotate cu tahograf, care va fi în functiune pe toata durata desfasurarii transportului, conform reglementarilor în vigoare.
SECTIUNEA a 5-a Drepturi si obligatii
ART. 34. -Operatorii de transport/transportatorii autorizati care desfasoara activitati de transport public local au urmatoarele drepturi:
a) cei care îsi desfasoara activitatea pe baza unui contract de delegare a gestiunii au dreptul sa întrerupa prestarea serviciului de transport public local în cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre autoritatile administratiei publice locale, cu obligatia de a notifica întreruperea prestarii serviciului în termenul si în conditiile prevazute în contractul de delegare a gestiunii;
b) sa încaseze tarifele aferente transportului public local de persoane prin curse regulate;
c) sa actualizeze semestrial tarifele aferente transportului public local de persoane prin curse regulate cu rata inflatiei;
d) sa includa în tarifele de transport percepute calatorilor primele de asigurare pentru acestia si pentru bagajele lor, precum si pentru riscurile ce pot decurge din efectuarea operatiunilor de transport, în cazul transportului public local de persoane prin curse regulate;
e) sa utilizeze patrimoniul propriu sau concesionat pentru asigurarea serviciului public local de calatori prin curse regulate;
f) sa utilizeze infrastructura tehnico-edilitara a sistemului de transport public local de persoane, în conditiile stabilite conform hotarârii de dare în administrare sau contractului de delegare a gestiunii, dupa caz;
g) sa beneficieze de o despagubire adecvata si efectiva pentru prejudiciile aduse în caz de modificare unilaterala a contractului de delegare a gestiunii de catre concedent, fara respectarea termenelor si conditiilor prevazute în acesta;
h) sa ceara întreruperea serviciului în cazul în care continuarea activitatii ar conduce la crearea de prejudicii importante patrimoniului încredintat spre administrare;
i) în cazul nerespectarii obligatiilor contractuale de catre concedent, conform legislatiei în vigoare, se pot adresa instantei competente.
ART. 35. -Suplimentar fata de obligatiile ce decurg din prevederile sectiunilor a 3-a si a 4-a ale cap. II, operatorii de transport si, dupa caz, transportatorii autorizati au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte întocmai legile si reglementarile specifice fiecarei categorii de transport pe care o executa;
b) sa asigure prestarea serviciului conform prevederilor contractuale sau ale hotarârii de dare în administrare, dupa caz;
c) sa respecte sarcinile asumate potrivit hotarârii de dare în administrare, contractului de delegare a gestiunii serviciului sau contractului de transport încheiat cu beneficiarul, dupa caz;
d) sa respecte indicatorii de performanta si de calitate stabiliti prin contractul de delegare a gestiunii, prin hotarârea de dare în administrare sau prin contractul de transport încheiat cu beneficiarul;
e) sa permita accesul liber si nediscriminatoriu al utilizatorilor la serviciul de transport public local;
f) sa asigure respectarea drepturilor utilizatorilor în efectuarea serviciului de transport public local;
g) sa efectueze transportul public de persoane prin curse regulate, conform prevederilor programului de circulatie, în conditii de calitate, siguranta, regularitate si confort;
h) sa asigure continuitatea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate;
i) sa coreleze capacitatea de transport cu fluxurile de calatori existente;
j) sa fundamenteze si sa supuna concedentului tarifele ce vor fi utilizate în activitatea de transport public local de persoane prin curse regulate;
k) sa nu încarce în mod artificial costurile de operare;
l) sa puna la dispozitia publicului calator mijloace de transport care sa îndeplineasca conditiile impuse de legislatia în vigoare privind siguranta circulatiei si protectia mediului;
m) sa efectueze întretinerea curenta, reparatiile curente si accidentale care se impun, în limita bugetului aprobat, la bunurile concesionate/închiriate de la concedent, conform programelor de întretinere, reparatii, dotari si investitii aprobate de acesta;
n) sa fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investitii din surse proprii, precum si diferenta de tarif pentru protectie sociala, conform legislatiei în vigoare, pentru a fi supuse aprobarii consiliului localal municipiului Brasov;
o) în cazul în care sesizeaza existenta sau posibilitatea existentei unei cauze de natura sa conduca la reducerea activitatii, sa notifice de îndata acest fapt concedentului, în vederea luarii masurilor ce se impun pentru asigurarea continuitatii activitatii;
p) sa încheie si sa onoreze contractele de asigurari pentru mijloacele de transport detinute, precum si asigurarea calatorilor si bunurilor acestora, conform prevederilor legislatiei în vigoare privind asigurarile;
q) sa informeze permanent calatorii cu privire la traseele, programele de circulatie, tarifele aplicate, precum si modificarea acestora;
r) sa aplice normele de protectie a muncii specifice activitatii desfasurate în cadrul serviciului contractat;
s) sa asigure accesul organelor de control ale concedentului la informatiile privind executarea serviciului concesionat si modul de exploatare a mijloacelor de transport, a infrastructurii aferente si a bunurilor concesionate/închiriate, dupa caz;
sh) sa planifice efectuarea inspectiilor tehnice periodice/reviziilor tehnice periodice pentru mijloacele de transport, astfel încât sa se asigure respectarea programului de circulatie si a prevederilor reglementarilor legale în vigoare privind siguranta rutiera;
t) sa detina la sediul social urmatoarele documente, în functie de tipul de transport public local efectuat:
-asigurarea pentru persoanele transportate si bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad în sarcina transportatorului;
-cartile de identitate ale vehiculelor, în original pentru cele detinute în proprietate, respectiv în copie pentru cele detinute în baza unui contract de leasing;
- contractele de leasing pentru vehiculele utilizate;
-avizele medicale si psihologice valabile pentru persoana desemnata sa conduca permanent
si efectiv activitatea de transport rutier, precum si pentru conducatorii auto;
-toate documentele care atesta mentinerea conditiilor initiale care au stat la baza eliberarii
licentei de transport/autorizatiei de transport si a delegarii gestiunii, dupa caz;
-formularul de expeditie/transport si formularul pentru aprobarea transportului în cazul transportului de deseuri, pentru anul în curs si anul precedent;
-documentele doveditoare din care sa rezulte angajarea în conditii legale a persoanelor cu functii care concura la siguranta circulatiei;
-evidenta si planificarea inspectiilor tehnice periodice/ reviziilor tehnice periodice pentru mijloacele de transport;
-evidenta accidentelor de circulatie, documentele de cercetare administrativa a accidentelor de circulatie;
- alte documente prevazute de reglementarile legale în vigoare;
tz) sa furnizeze autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov, respectiv autoritatilor de reglementare competente conform legii, informatiile solicitate si sa asigure accesul la documentatiile si la actele individuale pe baza carora presteaza serviciul, necesare verificarii si evaluarii modului de prestare a serviciului;
u) sa plateasca despagubiri persoanelor fizice sau juridice pentru prejudiciile aduse din culpa, conform prevederilor legale si/sau contractuale, daca acestea nu sunt acoperite prin polite de asigurare;
v) sa asigure finantarea pregatirii profesionale si efectuarea examinarilor medicale si psihologice ale propriilor angajati;
w) sa puna în aplicare metode performante de management, care sa conduca la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale impuse de normele legale în vigoare privind achizitiile de lucrari sau bunuri;
x) sa gestioneze serviciul public pe criterii de competitivitate si eficienta economica;
y) sa promoveze dezvoltarea, modernizarea si exploatarea eficienta a bazei tehnicomateriale aferente serviciului prestat.
ART. 36. -Au calitatea de utilizatori beneficiarii serviciilor de transport public local, persoane fizice sau juridice.
ART. 37. - (1) Principalele drepturi ale utilizatorilor sunt urmatoarele:
a) sa beneficieze, liber si nediscriminatoriu, de serviciul de transport public local în municipiul Brasov;
b) sa aiba acces la informatiile publice cu privire la serviciul de transport public local. Autoritatile administratiei publice locale din cadrul Primariei Municipiului Brasov au obligatia de a comunica informatii cu privire la indicatorii de calitate ai serviciului, la structura tarifara si la clauzele contractuale care sunt de interes public;
c) sa le fie aduse la cunostinta hotarârile consiliului local, cu privire la transportul public local în municipiul Brasov;
d) sa conteste hotarârile consiliului local al municipiului Brasov, în vederea prevenirii sau repararii unui prejudiciu direct ori indirect provocat de acestea, în conditiile legii;
e) sa solicite si sa primeasca, în conditiile legii, despagubiri sau compensatii pentru daunele provocate lor de operatorii de transport rutier sau de transportatorii autorizati, prin nerespectarea obligatiilor asumate prin contractele de atribuire a gestiunii;
f) sa sesizeze autoritatilor administratiei publice locale din municipiul Brasov orice deficiente constatate în efectuarea serviciilor de transport public local si sa faca propuneri vizând înlaturarea acestora;
g) sa renunte, în conditiile legii, la serviciile contractate;
h) sa fie consultati, direct sau prin intermediul unor organizatii neguvernamentale reprezentative, în procesul de elaborare si adoptare a deciziilor, strategiilor si reglementarilor privind serviciul de transport public local;
(2) Anumite categorii de utilizatori, persoane fizice, beneficiaza, în conditiile legii, de facilitati pentru plata serviciului de transport public local.
ART. 38. - Principalele obligatii ale utilizatorilor sunt urmatoarele:
a) sa detina legitimatii de calatorie valabile sau alte documente de transport stabilite prin lege;
b) sa achite costul legitimatiilor de calatorie valabile pentru calatoriile pe care le efectueaza, conform tarifelor mentionate lizibil pe acestea;
c) sa achite, în termenele stabilite, contravaloarea serviciului furnizat/prestat pe baza contractelor;
d) sa nu aduca prejudicii bunurilor sistemelor de transport din domeniul public sau privat;  
e) sa aiba un comportament civilizat în raport cu personalul prestatorilor de servicii, precum si cu ceilalti utilizatori.
SECTIUNEA a 6-a Indicatori de performanta
ART. 39. -(1) Indicatorii de performanta privind efectuarea transportului public local de persoane prin curse regulate în municipiul Brasov sunt urmatorii:
1. numarul de curse, trasee pe care operatorul a suspendat sau a întârziat executarea transportului fata de programul de circulatie;
2. numarul de trasee pe care operatorul nu a efectuat transportul public local de calatori pe o perioada mai mare de 24 de ore;
3. numarul de calatori afectati de situatiile prevazute la pct. 1 si 2;
4. numarul total de mijloace de transport utilizate zilnic comparativ cu numarul necesar pentru realizarea programului de circulatie;
5. numarul de reclamatii ale calatorilor privind calitatea transportului, dintre care:
a) numarul de reclamatii justificate;
b) numarul de reclamatii rezolvate;
c) numarul de reclamatii la care calatorii nu au primit raspuns în termenele legale;
6. numarul autovehiculelor atestate Euro 3 sau Euro 4 raportat la numarul total de autovehicule necesar pentru realizarea programului de circulatie;
7. vechimea mijloacelor de transport si dotarile de confort pentru calatori;
8. despagubirile platite de catre operatorii de transport/transportatorii autorizati pentru nerespectarea conditiilor de calitate si de mediu privind desfasurarea transportului;
9. numarul abaterilor constatate si sanctionate de personalul împuternicit privind nerespectarea prevederilor legale;
10. numarul de accidente de circulatie produse din vina personalului propriu sau a operatorului de transport/ transportatorului autorizat.
(2) În efectuarea serviciului de transport public local în municipiul Brasov se vor respecta indicatorii de performanta prevazuti în prezentul regulament.
(3) Consiliul local al Municipiului Brasov, poate aproba si alti indicatori de performanta în efectuarea serviciului de transport public local, pe baza unor studii de necesitate si oportunitate în care se va tine seama de necesitatile comunitatilor locale, nivelul de dezvoltare a infrastructurii tehnico-edilitare, precum si de cerintele reglementarilor legale în vigoare din domeniul transporturilor rutiere.
(4) Indicatorii de performanta se stabilesc cu respectarea prevederilor prezentului regulament.
(5) Obligativitatea, periodicitatea, modul de analiza si evaluare a gradului de respectare a indicatorilor de performanta precum si planul de masuri pentru îndeplinirea indicatorilor de performanta si sanctiunile aplicabile pentru nerespectarea acestuia vor fi precizate în cadrul
contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local.
CAPITOLUL III RASPUNDERI SI SANCTIUNI
ART. 40. -Încalcarea dispozitiilor prezentului regulament atrage raspunderea disciplinara, patrimoniala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, în conditiile Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, , precum si ale actelor normative din domeniul
transporturilor rutiere.
ART. 41. -Pe lânga contraventiile prevazute în Art.45 din Legea nr.92/2007, constituie contraventii în domeniul serviciului de transport public local, faptele prevazute în H.C.L. NR.25/1992 republicata conf. H.C.L. nr.449 din 25.11.2002, completata conf. H.C.L. nr.106/2004, 547/noiembrie 2004 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la
activitatea de transport în comun, aprobata de Consiliul Local al Municipiului Brasov.
CAPITOLUL IV DISPOZITII FINALE SI TRANZITORII
ART. 42. -Constatarea si sanctionarea contraventiilor se fac de catre personalul împuternicit de autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov numai pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Brasov, conform legii.
CAIET DE SARCINI
al serviciilor de transport public local
CAP. I Obiectul caietului de sarcini
ART. 1 Prezentul caiet de sarcini stabileste conditiile de efectuare a serviciului de transport public local prin curse regulate, stabilind nivelurile de calitate si conditiile tehnice necesare efectuarii acestui serviciu în conditii de eficienta si siguranta.
ART. 2 Prezentul caiet de sarcini a fost elaborat spre a servi drept documentatie tehnica si de referinta în vederea stabilirii conditiilor specifice de efectuare a serviciului de transport public
local prin curse regulate, indiferent de tipul de gestiune.
ART. 3 Caietul de sarcini face parte integranta din documentatia necesara efectuarii activitatilor de realizare a serviciului de transport public local prin curse regulate si constituie ansamblul cerintelor tehnice de baza.
ART. 4 (1) Prezentul caiet de sarcini contine specificatiile tehnice care definesc caracteristicile referitoare la nivelul calitativ, tehnic si de performanta si siguranta în exploatare.
(2) Caietul de sarcini precizeaza reglementarile obligatorii referitoare la protectia muncii, prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului, care trebuie respectate pe parcursul efectuarii serviciului de transport public local.
ART. 5 Terminologia utilizata este cea prevazuta în regulamentul serviciilor de transport public local, elaborat de autoritatea locala de transport si aprobat prin hotarâre a consiliului local al municipiului Brasov.
CAP. II Cerinte organizatorice minimale
ART. 6 Operatorii serviciilor de transport public local vor asigura:
a) numarul si tipul corespunzator de mijloace de transport necesare realizarii programului de circulatie si care satisfac conditiile impuse privind siguranta circulatiei, confortul pasagerilor si protectia mediului;
b) numarul de mijloace de transport pentru înlocuirea celor care efectueaza cursele cuprinse în programul de circulatie, în cazul aparitiei unor defectiuni ale acestora;
c) respectarea reglementarilor legale privind omologarea, înmatricularea/înregistrarea si efectuarea inspectiilor tehnice periodice/reviziilor tehnice periodice pentru mijloacele de transport propuse pentru efectuarea serviciului;
d) operatiile de întretinere si reparatii necesare parcului de mijloace de transport, stabilit prin contractul de atribuire a gestiunii, cu respectarea reglementarilor legale în vigoare privind efectuarea acestor activitati (autorizarea operatorului economic, baza tehnico-materiala,
personalul utilizat etc.);
e) mentinerea starii tehnice corespunzatoare a mijloacelor de transport, a instalatiilor auxiliare si a curateniei acestora;
f) conditii pentru spalarea, salubrizarea si dezinfectarea mijloacelor de transport;  
g) spatii în suprafata suficienta pentru parcarea mijloacelor de transport;
h) dispecerat si dotari speciale pentru urmarirea si coordonarea în trafic a mijloacelor de transport, de interventie si de depanare;
i) personal calificat si vehicule de interventie operativa;
j) respectarea prevederilor legale în vigoare privind angajarea, desemnarea, pregatirea profesionala, examinarea medicala si psihologica a persoanelor cu functii care concura la siguranta circulatiei;
k) asigurarea pasagerilor si a bagajelor acestora pentru riscurile ce cad în sarcina operatorului de transport/ transportatorului autorizat;
l) respectarea capacitatilor de transport si a programelor de circulatie impuse prin contractul de atribuire a gestiunii;
m) mentinerea starii tehnice corespunzatoare a mijloacelor de transport, a instalatiilor auxiliare si a curateniei acestora;
n) respectarea indicatorilor de performanta si de calitate stabiliti prin contractul de delegare a gestiunii sau prin hotarârea de dare în administrare a serviciului si precizati în regulamentul serviciilor de transport public local elaborat de autoritatea locala de transport si aprobat prin hotarâre a consiliului local;
o) furnizarea catre autoritatea administratiei publice locale, a informatiilor solicitate si accesul la toate informatiile necesare, în vederea verificarii si evaluarii functionarii si dezvoltarii serviciului de transport public local;
p) realizarea unui sistem de evidenta a sesizarilor si reclamatiilor si de rezolvare operativa a acestora;
q) statistica accidentelor si analiza acestora;
r) aplicarea de metode performante de management care sa conduca la reducerea costurilor de operare;
s) respectarea reglementarilor legale în vigoare din domeniul transporturilor;
t) respectarea legislatiei în vigoare privind protectia muncii, protectia mediului, prevenirea si combaterea incendiilor;
u) planificarea inspectiilor tehnice periodice astfel încât sa fie asigurat în fiecare zi numarul de vehicule necesar pentru acoperirea curselor cuprinse în programul de circulatie;
v) alte conditii specifice stabilite de autoritatea administratiei publice locale.
ART. 7 Obligatiile si raspunderile personalului cu functii care concura la siguranta circulatiei sunt cuprinse în regulamentul serviciului de transport public local.
ART. 8 Conditiile de realizare a investitiilor, precum si a altor cheltuieli pe care le va face operatorul serviciului de transport public local prin curse regulate, vor fi precizate în cadrul contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de transport public local, specificându-se modul de aprobare si decontare a acestora în cadrul relatiilor contractuale dintre autoritatea publica locala si operatorul serviciului de transport public local.
CAP. III Sistemul de transport public local de persoane
ART. 9 Operatorul de transport rutier are dreptul sa efectueze, în conditiile legislatiei în vigoare, transport rutier public local prin curse regulate, în aria administrativ-teritoriala a municipiului Brasov.
ART. 10 Operatorul de transport/transportatorul autorizat are obligatia sa efectueze serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate în municipiul Brasov, cu respectarea programului de transport, care contine conditiile specifice privind traseele, perioadele si programul de circulatie, capacitatea mijloacelor de transport, numarul mijloacelor de transport necesare, prezentat în anexa nr. 1.
ART. 11 Denumirea statiilor si amplasarea lor pentru fiecare traseu sunt prezentate în anexa nr. 1
ART. 12 În vederea realizarii unui sistem de transport public local de persoane pe raza administrativteritoriala a municipiului Brasov, care sa asigure deplasarea calatorilor în conditii de siguranta a circulatiei rutiere si pietonale, confort, regularitate si continuitate, operatorul de
transport/transportatorul autorizat trebuie sa îndeplineasca urmatoarele cerinte:
1. sa asigure afisarea la partile din fata si laterala dreapta ale mijlocului de transport a indicativului si capetelor traseului; la partea din spate a mijlocului de transport se va afisa cel putin indicativul traseului. Elementele de informare mentionate anterior vor fi iluminate corespunzator pe timp de noapte sau în conditii de vizibilitate scazuta ; 2. în salonul mijlocului de transport se va asigura informarea publicului calator prin mijloace vizuale si sonore cu privire la denumirea statiei care urmeaza si la legaturile cu alte mijloace de transport public local de persoane; 3. sa asigure afisarea în salonul mijlocului de transport a numelui conducatorului acestuia, a hartii schematice care sa permita vizualizarea traseului si a retelei de trasee, a instructiunilor privind modul de desfasurare a transportului, a obligatiilor publicului calator si a altor informatii de utilitate publica privind transportul, stabilite prin reglementarile în vigoare; 4. sa asigure vânzarea legitimatiilor/abonamentelor de calatorie în toate statiile stabilite de comun acord cu autoritatea administratiei publice locale si nominalizate printr-o anexa la hotarârea de dare în administrare, respectiv la contractul de delegare a gestiunii aprobat prin hotarâre de atribuire; 5. în statiile din programul de circulatie, sa asigure afisarea codului traseului, a intervalelor de succedare a curselor, precum si a hartilor simplificate cu indicarea traseelor si statiilor pentru informarea publicului calator; 6. sa emita abonamente de calatorie cu respectarea reglementarilor în vigoare, inclusiv pentru categoriile sociale care beneficiaza de reduceri ale costului abonamentului; 7. sa asigure accesul liber si nediscriminatoriu la transport, în baza documentelor stabilite de reglementarile legale în vigoare, al persoanelor care beneficiaza de facilitati/gratuitati la transport; 8. sa asigure transportul gratuit al copiilor sub 5 ani; 9. mijlocul de transport trebuie sa aiba locuri rezervate pentru persoane cu handicap, batrâni, femei însarcinate, persoane cu copii în brate; 10. sa supravegheze urcarea si coborârea calatorilor, mijlocul de transport sa nu porneasca din statii cu usile deschise sau cu calatori aflati pe scarile acestuia, precum si cu calatori agatati de exteriorul caroseriei; 11. sa nu admita la transport în salonul mijlocului de transport materii mirositoare, inflamabile, butelii de aragaz, tuburi de oxigen sau alte gaze, butoaie cu carbid, materiale explozibile, produse caustice ori acide, alte materiale sau obiecte care, prin format ori dimensiune, pot produce daune, vatamari corporale sau, prin natura materialului, pot murdari ori alte obiecte sau marfuri interzise la transportul public; 12. sa nu îmbarce calatori peste capacitatea maxima admisa a mijlocului de transport, exprimata prin numar de locuri pe scaune; 13. sa asigure spatiile necesare pentru bagajele de mâna ale calatorilor; 14. sa îmbarce/debarce calatori numai în statiile special amenajate, prevazute în programul de circulatie; 15. sa utilizeze numai legitimatii/abonamente de calatorie cu regim special, agreate de autoritatea administratiei publice locale; 16. sa nu permita transportul calatorilor decât pe baza de legitimatii/abonamente de calatorie valabile sau alte documente prevazute de reglementarile legale în vigoare; 17. sa asigure calatorii si bagajele acestora pentru riscurile care cad în sarcina operatorului de transport; 18. sa tina evidenta curselor sosite si plecate, la fiecare capat de linie; 19. sa asigure informarea anticipata a publicului calator în legatura cu modificarea/suspendarea programului de circulatie sau a unui traseu, în caz de forta majora; 20. sa asigure, zilnic si ori de câte ori este nevoie, salubrizarea, spalarea si dezinfectarea mijloacelor de transport; 21. sa asigure conditiile de executie a transportului în conditii de regularitate, siguranta si confort; 22. mijloacele de transport trebuie sa fie echipate cu instalatie de încalzire/conditionare a aerului în stare de functionare; 23. mijloacele de transport trebuie sa aiba un aspect estetic corespunzator; 24. pe partile laterale ale mijlocului de transport va fi inscriptionata denumirea executantului transportului; 25. la bordul mijlocului de transport trebuie sa existe mijloace pentru prevenirea si combaterea incendiilor, precum si ciocan pentru spart geamurile în caz de necesitate; 26. mijloacele de transport trebuie sa aiba inspectia tehnica periodica sau, dupa caz, revizia tehnica periodica efectuata la termen; 27. mijloacele de transport trebuie sa îndeplineasca conditiile impuse de legislatia în vigoare privind siguranta circulatiei si protectia mediului; 28. sa fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investitii din surse proprii, precum si diferenta de tarif pentru protectie sociala, conform legislatiei în vigoare, pentru a fi supuse aprobarii consiliului local al municipiului Brasov; 29. sa elaboreze bugetul privind întretinerea curenta, reparatiile curente si accidentale la bunurile concesionate/închiriate de la concedent, conform programelor de întretinere, reparatii, dotari si investitii aprobate de acesta; 30. sa asigure informarea permanenta a calatorilor cu privire la traseele, programele de circulatie deservite, tarifele aplicate, precum si modificarea acestora; 31. sa aplice normele de protectie a muncii specifice activitatii desfasurate în cadrul serviciului contractat;
continuare in mesajul urmator


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri 29 Aug 2008 00:47 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
32. sa asigure finantarea pregatirii profesionale si efectuarea examinarilor medicale si psihologice ale propriilor angajati; 33. sa elaboreze strategii de management care sa conduca la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurentiale impuse de normele legale în vigoare privind achizitiile de lucrari sau bunuri, si la gestionarea serviciului public pe criterii de competitivitate si eficienta economica; 34. sa prezinte programe pentru dezvoltarea, modernizarea si exploatarea eficienta a bazei tehnico-materiale aferente serviciului prestat; 35. alte conditii specifice stabilite de autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov.

REGULAMENT privind acordarea licentelor de traseu si a autorizatiilor de transport
în domeniul serviciilor de transport public local în municipiul Brasov

CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE
ART. 1. - Prezentul Regulament privind acordarea licentelor de traseu si a autorizatiilor de transport în domeniul serviciilor de transport public local în municipiul Brasov a fost întocmit în baza urmatoarelor acte normative:
-OG nr.109/2005 cu modificarile si completarile aduse de Legea nr.102/2006 privind transporturile rutiere;
-Legea nr.92/2007 privind serviciile de transport public local;
-Norme de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007 din 23 noiembrie 2007;
-Ordinul nr.972/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului public local si a Caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local;
-Ordinul nr.207/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de acordare a autorizatiilor de transport în domeniul serviciilor de transport public local;
-Legea nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilitati publice;
-Ordonanta Guvernului României nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile aduse de Rectificarea nr. 2 din 12 iulie 2001; Ordonanta de Urgenta nr. 16 din 20 februarie 2002; Legea nr. 180 din 11 aprilie 2002; Ordonanta nr. 61 din 29 august 2002; Legea nr. 357 din 11 iulie 2003; Ordonanta de Urgenta nr. 108 din 24 octombrie 2003;
ART. 2. -Prevederile prezentului regulament se aplica urmatoarelor servicii de transport public local:
a) servicii de transport public local de persoane prin curse regulate efectuat cu autobuze, troleibuze;
b) servicii de transport public local de persoane prin curse regulate speciale;
c) servicii de transport public local de marfuri în regim contractual;
d) servicii de transport public local de marfuri efectuat cu tractoare cu remorci;
e) servicii de transport public local efectuat cu vehicule speciale destinate serviciilor funerare.
CAPITOLUL II ACORDAREA LICENTELOR DE TRASEU
1. Serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate efectuat cu autobuze
ART. 3. -Este considerat serviciu de transport public local de persoane prin curse regulate efectuat cu autobuze transportul public care îndeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) se efectueaza numai de catre operatorii de transport rutier care detin licenta de traseu valabila;
b) se efectueaza numai pe raza teritorial-administrativa a municipiului Brasov;
c) se executa pe rute si cu programe de circulatie prestabilite de catre consiliul local al municipiului Brasov;
d) se efectueaza de catre operatorul de transport rutier cu mijloace de transport în comun, respectiv cu autobuze, detinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, înmatriculate sau înregistrate, dupa caz, în judetul sau municipiul Brasov;
e) persoanele transportate sunt îmbarcate sau debarcate în puncte fixe prestabilite, denumite statii;
f) pentru efectuarea serviciului, operatorul de transport rutier percepe de la persoanele transportate un tarif de transport pe baza de legitimatii de calatorie individuale eliberate anticipat, al caror regim este stabilit de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile ulterioare;
g) transportul cu autobuzele se efectueaza numai pe baza de licente de traseu si caiete de sarcini.
ART. 4. - Programul de transport local prevazut în caietul de sarcini al serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate, se întocmeste si se aproba de catre autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov pentru o perioada de maximum 6 ani.
ART. 5. -Autoritatile administratiei publice locale a municipiului Brasov elibereaza pentru traseele cuprinse în programul de transport public local de persoane prin curse regulate licente de traseu însotite de caietul de sarcini aferent acestora.
ART. 6. - (1) Licenta de traseu însotita de caietul de sarcini aferent acesteia se elibereaza de catre autoritatea de autorizare a municipiului Brasov, pe baza hotarâriiconsiliului local de dare în administrare sau a hotarârii de atribuire în gestiune delegata a serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate fara licitatie, precum si a deciziei de acordare a gestiunii delegate realizate în urma licitatiilor.
(2) Licentele de traseu se elibereaza operatorilor de transport rutier în numarul solicitat de acestia, dar cel putin în numar egal cu numarul de autovehicule active necesar pentru efectuarea traseului respectiv.
(3) Licenta de traseu se elibereaza pentru o perioada de 3 ani, fara a depasi valabilitatea programului de transport.
(4) Licenta de traseu se elibereaza dupa prezentarea de catre operatorul de transport rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare.
(5) Licenta de traseu este nominala si nu este transmisibila.
(6) Caietul de sarcini aferent licentei de traseu cuprinde:
a) statiile publice, precum si amplasarea acestora;
b) numarul si capacitatea autobuzelor;
c) intervalul de succedare a curselor;
d) ora primei/ultimei plecari de la capetele de traseu;
e) zilele în care se efectueaza transporturile.
ART. 7. - În cazul în care contractul de delegare a gestiunii se reziliaza, licentele de traseu se vor retrage cu o notificare prealabila de 60 de zile.
ART. 8. – (1) În vederea obtinerii unei licente de traseu pentru un serviciu de transport public local de persoane prin curse regulate, operatorul de transport rutier va depune la autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov, un dosar care va cuprinde:
a) cererea;
b) certificatul de înregistrare la registrul comertului, în calitate de transportator;
c) lista vehiculelor cu care se efectueaza traseul si capacitatea de transport a acestora;
d) licenta de transport;
e) copiile conforme ale licentei de transport, într-un numar egal cu cel al vehiculelor prezentate în lista;
f) dovada achitarii sumei de 300 lei pentru eliberarea licentei de traseu si a caietului de sarcini aferent licentei de traseu.
(2) Exceptie de la plata tarifelor pentru eliberarea licentei de traseu si a caietului de sarcini aferent acesteia face Regia Autonoma de Transport Brasov, având în vedere ca în conformitate cu H.G. nr.597/1992 Anexa 1 aceasta este subordonata Consiliului Local al Municipiului Brasov.
ART. 9. -(1).Dosarele întocmite în conditiile art. 8 vor fi depuse la Primaria Municipiului Brasov – Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Brasov.
(2).Toate copiile solicitate se autentifica pentru conformitate, de catre functionarul desemnat al serviciului Centru de Informatii pentru Cetateni din cadrul primariei Municipiului Brasov.
ART. 10. -(1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licentelor de traseu se comunica de catre operatorul de transport rutier autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov, în termen de maximum 15 zile de la data constatarii, acestea înlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente.
(2) Pierderea sau sustragerea licentelor de traseu se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 11. -(1) În perioada de valabilitate, programul de transport local poate fi actualizat prin hotarâre a consiliului local, astfel:
a) prin prelungirea traseelor existente, respectiv modificarea unuia sau ambelor capete de traseu;
b) prin introducerea de noi trasee;
c) prin modificarea numarului de curse de catre autoritatea locala de transport;
d) prin modificarea orelor din graficele de circulatie;
e) prin introducerea de statii noi;
f) prin eliminarea de statii, la solicitarea operatorului de transport rutier;
g) pentru un traseu care nu a fost atribuit în doua sedinte de atribuire.
(2) Dupa aprobarea programului de transport local modificat, de Consiliului Local al Municipiului Brasov, operatorul de transport rutier va solicita eliberarea unor noi licente de traseu si a caietelor de sarcini aferente acestora.
(3) Licenta de traseu se elibereaza dupa prezentarea de catre operatorul de transport rutier a documentului de plata a tarifului de eliberare.
ART. 12. – (1)La expirarea valabilitatii licentei de traseu titularul poate solicita prelungirea acesteia.
(2) Operatorii de transport rutier care doresc prelungirea valabilitatii licentei de traseu vor depune la Primaria Municipiului Brasov – Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Brasov, cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, o cerere de prelungire, însotita de o declaratie pe propria raspundere privind
modificarea/nemodificarea conditiilor initiale de acordare a licentei de traseu.
ART. 13. -ÃŽn cazul pierderii valabilitatii licentei de transport, licenta de traseu este nula de drept.
2.Serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate speciale
ART. 14. -Transportul public local de persoane prin curse regulate speciale se efectueaza de operatorii de transport rutier în baza licentei de traseu eliberate de autoritatile administratiei publice locale a municipiului Brasov.
ART. 15. -Transportul public local de persoane prin curse regulate speciale poate fi efectuat de catre operatorii de transport rutier care au încheiat un contract cu un beneficiar sau cu cel care a angajat serviciul de transport, pentru transportul copiilor, elevilor si studentilor la si de la institutiile de învatamânt, transportul salariatilor la si de la institutiile la care sunt angajati sau pentru transportul angajatilor unui operator economic la si de la locul de munca.
ART. 16. -(1) ÃŽn vederea obtinerii unei licente de traseu pentru un serviciu de transport public, local, prin curse regulate speciale, operatorul de transport rutier va depune la autoritatile administratiei publice locale din municipiul Brasov un dosar care va cuprinde:
a) cererea;
b) certificatul de înregistrare la registrul comertului, în calitate de transportator;
c) lista vehiculelor cu care se efectueaza traseul si capacitatea de transport a acestora;
d) licenta de transport;
e) copiile conforme ale licentei de transport, într-un numar egal cu cel al vehiculelor prezentate în lista;
f) graficul de circulatie propus, care trebuie sa fie în concordanta cu programul de începere/încheiere a activitatilor, respectiv cu programul de intrare/iesire din schimb, vizat de beneficiarul transportului sau de cel care a solicitat transportul; graficul de circulatie va cuprinde sensurile în care se transporta persoanele pentru începerea activitatilor/intrarea în
schimb, respectiv transportul acestora la încheierea activitatilor/iesireadin schimb;
g) contractul/contractele încheiat/încheiate cu beneficiarul/ beneficiarii transportului, din care sa rezulte programul de începere/încheiere a activitatilor, respectiv programul de intrare/iesire din schimb;
h) tabelul cu persoanele transportate, anexa la contractul de transport, vizat de beneficiar.
(2) Contractul prevazut la alin. (1) lit. g) se va încheia cu fiecare beneficiar al transportului,
cursa putându-se executa pentru mai multi beneficiari, daca sunt îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) graficul de circulatie propus este identic pentru toti beneficiarii transportului si este aprobat de toti beneficiarii transportului;
b) programul de începere/încheiere a activitatilor, respectiv programul de intrare/iesire din schimb este identic pentru toti beneficiarii transportului;
c) beneficiarii transportului îsi desfasoara activitatea în acelasi perimetru sau într-un perimetru învecinat si sunt în relatii comerciale directe ori indirecte, care justifica necesitatea corelarii si optimizarii transportului angajatilor;
d) capacitatea de transport a vehiculului/vehiculelor cu care se efectueaza traseul permite transportul angajatilor nominalizati de toti beneficiarii transportului.
ART. 17. -În termen de maximum 30 de zile de la data depunerii dosarului, compartimentele sau serviciile specializate de transport din cadrul autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov analizeaza documentele depuse, urmând ca, în cazul în care sunt
îndeplinite conditiile pentru efectuarea transportului public local de persoane prin curse regulate speciale pe acel traseu, sa dispuna eliberarea licentei de traseu sau sa comunice în scris refuzul motivat, dupa caz.
ART. 18. -(1) Licenta de traseu se elibereaza operatorului de transport rutier într-un numar egal cu numarul de vehicule necesare efectuarii traseului, dupa prezentarea avizelor eliberate de compartimentele sau serviciile specializate de transport din cadrul autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov, pentru statiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate.
(2) Statiile utilizate pentru urcarea/coborârea persoanelor transportate, în cazul transportului local de persoane prin curse regulate speciale, sunt altele decât statiile publice si trebuie sa asigure conditii minime de siguranta pentru persoanele transportate.
(3) Licenta de traseu se elibereaza pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului încheiat cu beneficiarul sau cu cel care a angajat transportul, dar nu mai mult de 3 ani, dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
(5) Licenta de traseu este însotita pe toata durata efectuarii transportului de caietul de sarcini aferent acesteia, în original.
(6) Caietul de sarcini aferent licentei de traseu cuprinde:
a) statiile, altele decât statiile publice, precum si distantele dintre acestea;
b) orele de plecare, respectiv de sosire;
c) zilele în care se efectueaza transporturile;
d) capacitatea autovehiculului care efectueaza transportul.
(8) Licenta de traseu este nominala si nu este transmisibila.
ART. 19. -Licenta de traseu si caietul de sarcini aferent acesteia se elibereaza dupa prezentarea de catre operatorul de transport rutier a urmatoarelor documente:
a) avizele pentru statiile utilizate;
b) dovada achitarii sumei de ……… pentru eliberarea licentei de traseu si a caietului de sarcini aferent licentei de traseu.
ART. 20. – (1)La expirarea valabilitatii licentei de traseu titularul poate solicita prelungirea acesteia.
(2) Operatorii de transport rutier care doresc prelungirea valabilitatii licentei de traseu vor depune la Primaria Municipiului Brasov – Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Brasov, cu 30 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, o cerere de prelungire, însotita de o declaratie pe propria raspundere privind
modificarea/nemodificarea conditiilor initiale de acordare a licentei de traseu.
ART. 21. -ÃŽn cazul pierderii valabilitatii licentei de transport, licenta de traseu este nula de drept.
ART. 22. -Compartimentele sau serviciile specializate de transport din cadrul autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov vor respinge dosarul depus în vederea obtinerii unei licente de traseu în urmatoarele conditii:
a) daca solicitantul nu dispune de numarul de vehicule sau de copii conforme ale licentei de transport, necesare derularii transportului pe traseul solicitat, conform contractului încheiat cu beneficiarul sau cu cel care a angajat transportul;
b) daca un vehicul este utilizat simultan pentru transportul angajatilor mai multor beneficiari, cu exceptia situatiei prevazute la art. 16 alin. (2) lit. a-d, precum si daca vehiculul respectiv a fost nominalizat pe un traseu din programele de transport prin curse regulate ale caror grafice de circulatie se suprapun cu cel vizat de beneficiarul sau de cel care a angajat transportul.
ART. 23. -Retragerea licentei de traseu se face de catre compartimentele sau serviciile specializate de transport din cadrul autoritatii administratiei publice locale a municipiului Brasov, în urmatoarele cazuri:
a) când nu mai sunt îndeplinite conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia;
b) în cazul savârsirii de catre operatorul de transport rutier a unor abateri grave de la prevederile caietului de sarcini aferent licentei de traseu sau ale regulamentului pentru efectuarea transportului public local;
c) la încetarea activitatii operatorului de transport rutier;
d) la retragerea licentei de transport.
ART. 24. - În cazul transportului local de persoane prin curse regulate speciale, operatorul de transport rutier trebuie sa respecte obligatiile prevazute în regulamentul pentru efectuarea transportului public local si în caietul de sarcini al serviciului de transport public local,
întocmit de catre serviciile sau compartimentele de transport din municipiul Brasov.
ART. 25. -(1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licentelor de traseu se comunica administratiei publice locale a municipiului Brasov de catre operatorul de transport rutier, în termen de 15 zile de la data constatarii, acestea înlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente.
(2) Pierderea sau sustragerea licentelor de traseu se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
CAPITOLUL III CONDITII PRIVIND AUTORIZAREA TRANSPORTATORILOR
ART. 26. -Autoritatea de autorizare a municipiului Brasov are dreptul sa acorde, sa modifice, sa prelungeasca, sa suspende si sa retraga autorizatii de transport pentru urmatoarele servicii de transport public local:
a) de persoane efectuat cu troleibuze;
NU APAR pct. b) ... f) !!!!
g) de marfuri în regim contractual;
h) de marfuri cu tractoare cu remorci sau semiremorci;
i) de persoane pe cablu;
j) efectuat cu vehicule speciale destinate serviciilor funerare;
k) alte servicii de transport public local, definite conform legii.
SECTIUNEA 1 Solicitarea autorizatiilor de transport
ART. 27. – (1) Pentru acordarea unei autorizatii de transport si a copiilor conforme, persoanele juridice, structurile din aparatul de specialitate al primarului fara personalitate juridica, persoanele fizice sau asociatiile familiale autorizate sa presteze în mod independent un serviciu de transport public vor depune o documentatie care va cuprinde:
a) cerere-tip, conform anexei nr. 1;
b) copie a certificatului de înmatriculare si a certificatului constatator emise de oficiul registrului comertului;
c) declaratie pe propria raspundere, în original, semnata de persoana desemnata, privind perioadele în care a mai executat transport public local, mentionându-se cazurile de interdictie sau de suspendare a efectuarii serviciului respectiv;
d) cazierul judiciar al persoanei desemnate, în original, din care sa reiasa ca nu a savârsit fapte penale privind infractiuni de natura comerciala, de nerespectare a conditiilor de plata si angajare a personalului, precum si de încalcare a prevederilor legale privind efectuarea transporturilor;
e) declaratie pe propria raspundere, în original, semnata de persoana desemnata, prin care se mentioneaza mijloacele de transport pe care doreste sa le utilizeze în executarea serviciului de transport public local si daca acestea sunt sau vor fi detinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing;
f) declaratie pe propria raspundere, în original, semnata de persoana desemnata, privind baza materiala pe care o detine în proprietate sau în baza unui contract de închiriere, care sa asigure parcarea tuturor vehiculelor cu care se executa serviciul respectiv;
g) declaratie pe propria raspundere pentru persoanele juridice, în original, semnata de conducatorul unitatii si stampilata, din care sa rezulte ca solicitantul nu face obiectul unei proceduri de reorganizare judiciara, lichidare sau faliment, emisa cu cel mult 5 zile înainte de data depunerii documentatiei;
h) scrisoare de bonitate financiara emisa de banca solicitantului, cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii documentatiei;
i) copie a certificatului de competenta profesionala a persoanei desemnate;
j) declaratie pe propria raspundere în care se mentioneaza mijloacele de transport utilizate în executarea serviciului de transport public local precum si modul de detinere al acestora, proprietate sau în baza unui contract de leasing.
k) dovada achitarii sumei de 300 lei pentru eliberarea autorizatiei de transport;
l) dovada achitarii sumei de 200 pentru eliberarea fiecarei copii conforme.
(2) Exceptie de la plata tarifelor pentru eliberarea autorizatiei de transport si a copiilor conforme face Regia Autonoma de Transport Brasov, având în vedere ca în conformitate cu
H.G. nr.597/1992 Anexa 1, aceasta este subordonata Consiliului Local al Municipiului Brasov.
ART. 28. -(1).Dosarele întocmite în conditiile art.27 vor fi depuse la Primaria Municipiului Brasov – Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Brasov.
(2)Toate copiile solicitate se autentifica pentru conformitate, de catre functionarul desemnat al serviciului Centru de Informatii pentru Cetateni din cadrul primariei Municipiului Brasov
ART. 29. -Operatorilor de transport detinatori ai unei licente de transport corespunzatoare, care doresc sa execute si alte servicii de transport public local cu autovehicule, cu exceptia celui efectuat cu autobuze, li se elibereaza, la cerere, autorizatii de transport pe baza unei documentatii care va cuprinde:
a) cerere-tip, conform anexei nr. 1;
b) copie a licentei de transport;
c) declaratie pe propria raspundere, în original, prin care se mentioneaza mijloacele de transport pe care doresc sa le utilizeze în executarea serviciului de transport public local si daca sunt detinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing.
f) dovada achitarii sumei de 300 lei pentru eliberarea autorizatiei de transport..
SECTIUNEA a 2-a Analiza documentelor prezentate de solicitantul autorizatiei de transport
ART. 30. -(1) Autoritatea administratiei publice locale a municipiului Brasov, prin autoritatea de autorizare, analizeaza documentele depuse de solicitant în vederea acordarii autorizatiei de transport si, daca este necesar, transmite solicitantului o adresa prin care i se aduce la cunostinta obligatia de a face completari, corecturi sauclarificari, cu referire la cererea si documentele depuse, în termen de maximum 10 zile de la înregistrarea documentatiei.
(2) În cazul în care în termen de 10 zile de la data adresei de solicitare a completarilor solicitantul nu transmite toata documentatia corespunzatoare prevazuta de prezentul regulament, inclusiv completarile solicitate, autoritatea de autorizare va radia solicitarea
respectiva din procedura de acordare a autorizatiei de transport si va comunica aceasta decizie solicitantului.
ART. 31. -În functie de modul de prezentare si de complexitatea informatiilor continute în documentatia depusa de solicitant, autoritatea de autorizare a municipiului Brasov poate decide în intervalul de timp prevazut la art. 30 alin. (2):
a) convocarea la sediul autoritatii de autorizare a persoanei desemnate, pentru a clarifica anumite aspecte care rezulta/ nu rezulta din documentele puse la dispozitie;
b) verificarea la fata locului a realitatii datelor din documentatia transmisa de solicitant.
ART. 32. -Autoritatea de autorizare din cadrul Primariei municipiului Brasov întocmeste un raport de specialitate care include propunerea justificata de acordare/respingere a autorizatiei, pe care îl înainteaza primarului municipiului Brasov în termen de maximum 10
zile de la data:
a) înregistrarii documentatiei, daca aceasta este completa;
b) primirii completarilor solicitate conform prevederilor la art. 30 alin. (2), daca documentatia este corespunzatoare;
c) finalizarii procedurii prevazute la art. 31.
SECTIUNEA a 3-a Acordarea autorizatiilor de transport
ART. 33. -Primarul municipiului Brasov emite dispozitia corespunzatoare de acordare/respingere a autorizatiei de transport, în termen de maximum 10 zile de la primirea raportului de specialitate.
ART. 34. -Dispozitia primarului, privind acordarea autorizatiei de transport se transmite solicitantului în maximum 5 zile de la data emiterii, însotita de:
a) autorizatia de transport;
b) conditiile asociate autorizatiei, care constituie parte integranta a acesteia.
ART. 35. -(1) În cazul în care autoritatea de autorizare propune respingerea acordarii autorizatiei de transport, se transmit solicitantului:
a) dispozitia primarului, privind respingerea cererii de acordare a autorizatiei de transport;
b) motivele refuzului de acordare a autorizatiei de transport.
(2) ÃŽn cazul refuzului de acordare a autorizatiei de transport, solicitantul poate depune o noua documentatie de autorizare, dupa 6 luni de la data emiterii dispozitiei prin care s-a respins acordarea autorizatiei de transport.
ART. 36. -Dispozitia primarului, prin care se acorda sau se respinge acordarea autorizatiei de transport poate fi atacata de persoanele interesate la instanta competenta, în conditiile prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 37. -Conditiile asociate autorizatiei pentru titularii de autorizatie trebuie sa contina cel putin:
a) denumirea titularului autorizatiei de transport;
b) obiectul autorizatiei de transport, respectiv serviciul de transport public local pentru care se acorda autorizatia;
c) perioada de valabilitate a autorizatiei de transport;
d) drepturile titularului de autorizatie;
e) obligatiile titularului de autorizatie;
f) obligatia de a transmite la solicitarea autoritatii de autorizare date reale si complete privind serviciul autorizat;
g) conditii privind suspendarea autorizatiei de transport;
h) conditii privind retragerea autorizatiei de transport;
i) cazurile în care autoritatea de autorizare este îndreptatita sa aplice sanctiuni titularului de autorizatie.
ART. 38. -Conditiile asociate autorizatiei fac parte integranta din autorizatie si sunt anexa la aceasta.
ART. 39. -(1) Autorizatiile de transport se înregistreaza într-un registru unic în care înscrierea se face în ordinea emiterii lor.
(2) Numarul autorizatiei de transport este numarul de ordine din acest registru.
(3) Autorizatia de transport se elibereaza în doua exemplare, dintre care un exemplar este transmis titularului, iar celalalt se pastreaza la autoritatea de autorizare.
ART. 40. -Autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov va elibera, la cerere, câte o copie conforma a autorizatiei de transport pentru fiecare vehicul utilizat pentru prestarea serviciului respectiv.
ART. 41. -(1) Durata de valabilitate a autorizatiei de transport este de 5 ani.
(2) Autorizatiile de transport intra în vigoare de la data eliberarii lor.
ART. 42. -La expirarea valabilitatii autorizatiei de transport titularul poate solicita prelungirea acesteia, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
SECTIUNEA a 4-a Procedura de solicitare si modificare a autorizatiei de transport
ART. 43. -(1) La cererea titularului, autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov propune modificarea autorizatiei de transport în cazul modificarii datelor de identificare, respectiv a denumirii si/sau a sediului titularului de autorizatie.
(2) În situatia prevazuta la alin. (1), cererea de modificare a autorizatiei de transport, conform modelului prevazut în anexa nr. 2, va fi însotita de copiile certificatului constatator
si certificatului de înmatriculare emise de oficiul registrului comertului.
ART. 44. -(1) Autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov poate propune modificarea autorizatiilor de transport în cazul în care intra în vigoare acte normative care modifica cadrul legislativ pentru domeniul reglementat.
(2) Pentru situatia prevazuta la alin. (1), modificarea autorizatiilor de transport se face din initiativa autoritatii de autorizare, care va comunica în scris titularilor de autorizatie modificarile survenite, eliberând acestora autorizatii de transport cu un continut modificat, cu respectarea egalitatii de tratament a titularilor.
ART. 45. -Modificarea autorizatiilor de transport se realizeaza conform prevederilor aplicabile ale art. 32, 33, 34 si ale art. 35 alin. (1).
ART. 46. -Dispozitia de modificare a autorizatiei de transport emisa de primar, însotita de autorizatia de transport cu continut modificat si copiile conforme ale acesteia, se transmite titularului de autorizatie în maximum 5 zile de la data emiterii.
ART. 47. -Dispozitia primarului, de modificare a autorizatiei de transport poate fi atacata la instanta competenta, în conditiile prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
SECTIUNEA a 5-a Procedura de solicitare si prelungire a valabilitatii autorizatiei de transport
ART. 48. -(1) Transportatorii autorizati care doresc prelungirea valabilitatii autorizatiei de transport vor depune la Primaria Municipiului Brasov – Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul Primariei Municipiului Brasov, cu 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, o cerere de prelungire conform modelului prevazut în anexa nr. 3, însotita de o declaratie pe propria raspundere privind modificarea/nemodificarea conditiilor initiale de acordare a autorizatiei de transport.
(2) ÃŽn vederea verificarii modificarii/nemodificarii conditiilor initiale de emitere a autorizatiei de transport, autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov poate solicita precizari, completari sau prezentarea integrala a unuia ori a mai multor documente.
ART. 49. -Prelungirea autorizatiilor de transport se realizeaza conform prevederilor aplicabile ale art. 32, 33, 34 si ale art. 35 alin. (1).
ART. 50. -Dispozitia de prelungire a autorizatiei de transport emisa de primar, însotita de autorizatia de transport si copiile conforme ale acesteia, se transmite titularului de autorizatie în maximum 5 zile de la data emiterii.
ART. 51. -Dispozitia primarului, de prelungire a autorizatiei de transport poate fi atacata la instanta competenta, în conditiile prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
SECTIUNEA a 6-a Procedura de suspendare a autorizatiilor
ART. 52. -Autoritatea de autorizare din cadrul Primariei Municipiului Brasov propune suspendarea autorizatiei de transport în baza constatarilor efectuate din proprie initiativa sau ca urmare a unor sesizari facute de parti interesate, în cazurile specificate în conditiile asociate
autorizatiei.
ART. 53. - Suspendarea autorizatiei de transport se face pe o perioada de maximum 30 de zile si intra în vigoare de la data emiterii dispozitiei primarului, de suspendare a autorizatiei de transport.
ART. 54. -Suspendarea autorizatiilor de transport se realizeaza conform prevederilor
aplicabile ale art. 32, 33 si ale art. 35 alin. (1).
ART. 55. -Dispozitia de suspendare a autorizatiei de transport emisa de primar se transmite
titularului de autorizatie în maximum 5 zile de la data emiterii.
ART. 56. -Dispozitia primarului, de suspendare a autorizatiei de transport poate fi atacata la instanta competenta, în conditiile prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
SECTIUNEA a 7-a Retragerea autorizatiei
ART. 57. -(1) Autoritatea de autorizare propune, la cererea titularului de autorizatie, retragerea autorizatiei de transport în urmatoarele situatii:
a) în cazul începerii procedurii de reorganizare judiciara sau a falimentului;
b) în cazul când titularul autorizatiei intentioneaza sa înceteze prestarea/furnizarea serviciului.
(2) Cererea pentru retragerea autorizatiei de transport, conform modelului din anexa nr. 4, va fi însotita de motivele care au stat la baza acestei solicitari.
ART. 58. -Autoritatea de autorizare propune retragerea autorizatiei de transport în baza constatarilor efectuate din proprie initiativa sau ca urmare a unor sesizari facute de parti interesate, în urmatoarele situatii:
a) în cazurile specificate în conditiile asociate autorizatiei;
b) în cazul când titularul autorizatiei nu mai îndeplineste una dintre conditiile care au stat la baza acordarii acesteia;
c) în cazul când titularul autorizatiei a furnizat documente continând informatii eronate cu ocazia solicitarii de acordare a autorizatiei de transport;
d) în cazul unor abateri care au afectat grav viata si sanatatea publica, siguranta circulatiei sau protectia mediului;
e) la expirarea termenului de suspendare a autorizatiei de transport, daca situatia creata nu s-a normalizat;
f) în cazul nerespectarii unor masuri de conformare dispuse de autoritatea de autorizare în perioada de suspendare;
g) în cazul refuzului titularului de autorizatie de a se supune controlului sau de a pune la dispozitia autoritatii de autorizare datele si informatiile solicitate în timpul desfasurarii actiunii de control;
h) în cazul reorganizarii judiciare sau al falimentului;
i) în alte cazuri prevazute în prezentul regulament.
ART. 59. -Retragerea autorizatiilor de transport se realizeaza conform prevederilor aplicabile ale art. 32, 33 si ale art. 35 alin. (1).
ART. 60. -(1) Dispozitia de retragere a autorizatiei de transport emisa de primar, se transmite titularului de autorizatie în maximum 5 zile de la data emiterii.
(2) Copiile conforme ale autorizatiei de transport au acelasi regim cu aceasta.
ART. 61. -Dispozitia primarului, de retragere a autorizatiei de transport poate fi atacata la instanta competenta, în conditiile prevederilor Legii nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 62. -Autorizatiile de transport nu pot fi transferate; orice transfer efectuat este nul de drept si determina retragerea imediata a autorizatiei.
ART. 63. - Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul regulament.
ANEXA 1 la regulament
CERERE pentru acordarea autorizatiei de transport
ANEXA 2 la regulament
CERERE pentru modificarea autorizatiei de transport
ANEXA 3 la regulament
CERERE pentru prelungirea autorizatiei de transport
ANEXA 4 la regulament
CERERE pentru retragerea autorizatiei de transport


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 29 Aug 2008 14:47 
Offline
User avatar

Joined: Fri 29 Jun 2007 23:28
Posts: 125
Location: Brasov/Varsovia
Quote:
.... în salonul mijlocului de transport se va asigura informarea publicului calator prin mijloace vizuale si sonore cu privire la denumirea statiei care urmeaza si la legaturile cu alte mijloace de transport public local de persoane; ...


Doar de acum? In occident e folosit de ani de zile aceasta metoda!!!


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri 29 Aug 2008 17:19 
Offline

Joined: Mon 01 Oct 2007 17:54
Posts: 3299
FBW58 wrote:
Quote:
.... în salonul mijlocului de transport se va asigura informarea publicului calator prin mijloace vizuale si sonore cu privire la denumirea statiei care urmeaza si la legaturile cu alte mijloace de transport public local de persoane; ...


Doar de acum? In occident e folosit de ani de zile aceasta metoda!!!

Si la Brasov a existat aceasta informare in tramvaie intre anii 1987-1989, dar si in autobuzul Rocar de Simon, cam timp de vreun an. Dar asta era in vremurile in care transportul public brasovean nu era inca "modernizat" si "eficientizat".


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Sat 30 Aug 2008 11:03 
Offline
User avatar

Joined: Wed 18 Jul 2007 15:09
Posts: 2032
Location: Brasov
Eu ma intreb daca si in alte judete exista asemenea sisteme? Stiu ceva de Constanta cand au fost aduse MAZ-urile; exista un semnal sonor si unul vizual prin care se informau calatorii de statiile ce urmeaza.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 47 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group