TRANSIRA

Transportul public din Romania si din lume. Unicul forum cu informatii corecte, oficiale!
It is currently Fri 30 Oct 2020 11:00

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
PostPosted: Sun 17 Jun 2012 21:29 
Offline
User avatar

Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49
Posts: 50131
Istoria mocăniţei de la Alba Iulia

Locomotiva de mocăniÅ£ă amplasată miercuri în centrul oraÅŸului Alba Iulia a circulat pe traseul din oraÅŸ timp de doi ani, între 1972 – 1974. Ulterior, s-a plimbat pe la Târgu MureÅŸ ÅŸi Sibiu, pentru ca între 1993 – 2011 să staÅ£ioneze în Sera de Flori CFR GurahonÅ£ din judeÅ£ul Arad

Inginerul Radu Bellu, din cadrul Regionalei CFR Braşov, expert în patrimoniu, a prezentat joi o scurtă istorie a locomotivei ce reprezintă ultima atracţie turistică a oraşului Alba Iulia.

„Nu numai locomotiva este salvată, ci este salvată ideea de a păstra tot ce am avut în căile ferate vechi. Lomotiva a dat semnale prin oraşul Alba Iulia timp de doi ani. A fost fabricată în 1949 la fostele Uzine Malaxa din Bucureşti. Căile Ferate Române au avut 1.001 de cale ferată îngustă. Această locomotivă a avut noroc. După ce şi-a terminat cariera aici s-a dus la Sibiu. Acolo a scăzut traficul şi a fost dată la Gurahonţ pentru a afce aburi pentru serele Căilor Ferate Române. Printr-o întâmplare am găsit-o. Îmi era şi milă în ce stare arăta. Anul trecut am reuşit să o scoatem de acolo. După ce am urcat-o pe un trailer să o ducem la Cluj, locomotiva a fost reţinută la Vîrfurile. Cineva a sunat la Poliţie şi a spus că am furat o locomotivă să o vând în Ungaria. Un mare merit are şi atelierul de la Cluj, Remarul 16 Februarie, care a făcut-o mai frumoasă decât era“, a spus radu Bellu. Transportul şi restaurarea locomotivei au fost susţinute financiare de firma Remarul din Cluj.

Proiectul mai cuprinde amplasarea unui vagon de călători, construit în Ungaria în 1917, care va intra la restaurare săptămâna viitoare şi care a fost găsit la Cluj-Napoca. După restaurarea vagonului se va reconstitui Mocăniţa de Zlatna, care nu a mai circulat din 1983. De asemenea, se va reconstrui vechea Gară Mică prin amenajarea unui spaţiu în apropierea locomotivei şi a vagonului. Planurile de viitor mai prevăd amenajarea unui traseu pe care ar urma să se deplaseze mocăniţa în scop turistic.


http://www.adevarul.ro/locale/alba_iuli ... 28530.html

http://www.adevarul.ro/locale/alba_iuli ... 28819.html

Attachments:
8.jpg
8.jpg [ 45.69 KiB | Viewed 1696 times ]
8a.jpg
8a.jpg [ 55.93 KiB | Viewed 1696 times ]
8b.jpg
8b.jpg [ 48.98 KiB | Viewed 1696 times ]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 3 hours


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group