Nu te supara ,kappa ,sa nu mi-o iei in nume de rau ,dar nu este treaba noastra aici sa judecam profesional oamenii pe care unii ii cunosc,altii nu.Pe acest forum e vorba de ce s-ar putea realiza ,in principal ,cred eu.Ca sint vrute si nevrute eu nu stiu,deocamdata rezultatele cel putin in conservarea patrimoniului se vad. Alta problema mare este patrimoniul care a ramas.Parerea mea este ca unica solutie viabila ar fi ca acelasi presedinte al Romaniei de azi,care ministru al transporturilor fiind in 1998 a dat dispozitie ca din motive de nerentabilitate sa fie oprite mocanitele,cele din Mures simultan cu Turda -Abrud,apoi Sibiu-Agnita-Vurpar in 2001,sa-si repare greseala si sa discute cu actualul ministru al transporturilor,(si care i-a fost coleg de partid),ca acest patrimoniu ,atit cit mai exista din el sa revina consiliilor judetene.Asta ar salva de la moarte sigura ,dar lenta mocanitele.Pt ca daca pe de alta parte, nu se gaseste un investitor in viitorul apropiat,depoul Tg Mures va ramine in perspectiva doar muzeu.Nu am stiut de scoaterea acelei intersectii din gara Tg Mures sud ,e pacat intr-adevar,a fost asa ceva ca la capatul Aradului ,cind tramvaiul se intersecteaza cu trenul. Ceea ce m-a intristat ,este ca intr-adevar acum citiva ani era plin de locomotive ,erau cel putin 10 cred eu in depou.Dupa oprirea circulatiei,toate vogoanele pt transport persoane au fost garate in fosta gara de plecare a ecartamentului ingust,aflata vizavi de gara normala ,ma rog cu 100 m mai incolo,linga peroane.Au fost atit de multe incit de abia incapeau toate odata.Dar din pacate ,in scurt timp cca 1-2 ani au fost atit de devalizate de "binevoitori" care au descompletat tot ce se putea lua de pe ele,incit au fost tractate toate in gara Berghia ,la 18 km de Tg-Mures,probabil sa fie ascunse de "binevoitori",dupa care eu nu le-am mai vazut niciodata.Ori au fost vindute ,ori casate.Ce probabil multi dintre voi nu stiti ,este ca fosta fabrica de zahar avea linie proprie ingusta ,de la gara pina la fabrica,pt a se putea duce direct in fabrica sfecla de zahar de pe valea Nirajului.In curtea fabricii exista o rampa speciala ,pe care se manevrau vagoanele,apoi aceasta rampa se inclina intr-un anumit unghi.pt ca descarcarea laterala a sfeclei de zahar sa mearga operativ,eu cel putin asa imi amintesc ,am fost copil in vizita cu scoala.Linia de cale ferata ingusta avea la un anumit moment o bifurcatie,in cart Mureseni de unde cobora lin intr-un fel de tunel si subtraversa perpendicular toate liniile cu ecartament normal pe care atunci se faceau manevre,iesind la suprafata undeva paralel cu str Depozitelor de azi ,printre gardurile fostelor intreprinderi de atunci,deci facea o bucla in subteran si isi continua drumul in directie opusa,iar acolo unde azi este un teren viran,traversa str Depozitelor,si intra in curtea fabricii de zahar.Nu va inghesuiti cu aparatele foto ,azi nu veti vedea nici urma de aceasta linie ,nici fabrica de zahar nu mai exista ,a fost rasa complet,numai cei cunoscatori ar putea sa-si dea seama.Din punctul meu de vedere ,cel mai normal ar fi ,daca societatea detinatoare a liniei SAAF, care oricum nu face nimic cu linia ,si ea este in paragina ,ar trebui scoasa din patrimoniul acesteia si printr-o hotarire de guvern redate consiliului judetean liniile.Ar fi cel mai just lucru al actualei guvernari ,si guvernantii ar face dovada ca fac intr-adevar ce e mai bine pt locuitorii zonei.Dar ,politica ,bat-o vina.......................
|