Joined: Tue 18 Oct 2005 08:49 Posts: 55021
|
Se reiau discuţiile pentru linia mocăniţei
Reprezentanţi ai Primăriei Hunedoara şi ai societăţii Talc Dolomită Zlaşti s-au întâlnit vineri pentru a discuta într-un mod mai aplicat preluarea liniei de cale ferată îngustă în proprietatea municipalităţii.
Din cei aproximativ 12 kilometri de cale ferată, Talc Dolomită deţine o mică parte, din dreptul Castelului până în dreptul satului Zlaşti. Aceeaşi societate are în posesie şi mai multe suprafeţe de teren şi imobile din zona numită „Gara mică”.
Talc-Dolomită nu avansează un preţ
Directorul general al Talc Dolomită Zlaşti, Irina Leu, ne-a declarat că întrevederea a avut loc pentru a i se prezenta primarului o situaţie mai clară privind terenurile şi clădirile, adăugând o eventuală negociere privind imobilele vândute către Primărie şi preţul acestora se va putea purta doar cu o comisie special numită în acest scop. „Noi nu am avansat niciun preţ, deocamdată. Am prezentat un centralizator cu rapoarte de evaluare. Nu am putut discuta un preţ pentru că, în conformitate cu legea, acest lucru nu poate fi negociat de către primar, ci de către o comisie de negociere numită printr-o hotărâre de Consiliu Local. Sperăm să ajungem la un rezultat mai concret, mai ales că această problemă se tot discută de vreo cinci ani încoace, iar până acum nu s-a ajuns cu adevărat la faza unor negocieri”, adaugă Irina Leu .
Se fac verificări
Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, spune că în urma discuţiei de vineri cu reprezentanţii Talc Dolomită se impun o serie de consultări ale Cărţii Funciare privind limitele imobilelor aflate în discuţie. „Pentru a putea iniţia un proiect cu finanţare europeană pentru reconstruirea liniei, e obligatoriu ca întreaga suprafaţă să se afle în proprietate publică. Verificăm fiecare amplasament în parte, discutăm cu firma în cauză şi sperăm să ajungem la o soluţie corectă din toate punctele de vedere. Este un pic prematur să discutăm despre suma necesară pentru preluarea suprafeţelor de la Talc Dolomită. În ce priveşte refacerea liniei ferate înguste de la Hunedoara până la Govăjdie, e nevoie de sume de ordinul milioanelor de euro, iar la ora la care vorbim, singura şansă să avem aceşti bani este un proiect european”.
Monument austriac cu destin românesc
Linia ferată îngustă a fost construită, iniţial, între Retişoara (comuna Ghelari) şi furnalul de la Govăjdie, între 1859 şi 1871. În 1896 au apărut Uzinele de Fier de la Hunedoara, iar în 1889 furnalul de la Govăjdie a încetat să mai funcţioneze. În aceste condiţii se impunea construirea unei linii ferate care să ajungă la Hunedoara. Legătura feroviară în varianta prelungită cu 12 kilometri a fost inaugurată la 1900. 100 de ani mai târziu, o companie din Austria care participase din plin la construirea liniei a notificat autorităţile române şi proprietarul acesteia asupra faptului că podeţele de fier ies din garanţie (100 de ani garanţie!) şi au nevoie de revizii. Revizii nu s-au mai făcut, ci doar tăieri. Şinele şi toate celelalte elemente au fost vândute la fier vechi. Până ca societatea Talc Dolomită să fie preluată de Grupul Tender nu mai exista aproape nimic din vechea cale ferată. În 2010, linia îngustă a câştigat statutul temporar de monument industrial. Primăria Hunedoarei, pe atunci condusă de Ovidiu Hada, nu a făcut însă demersurile pentru ca acest statut să devină definitiv. De fapt, Ovidiu Hada declara, neoficial, că refacerea liniei mocăniţei este imposibilă. Consiliul Judeţean n-a renunţat însă la idee. În 2012 Mircea Moloţ făcea demersuri pentru preluarea amplasamentului la CJ şi demararea unui proiect împreună cu primăriile din Hunedoara şi Ghelari. Încercarea lui Moloţ nu a ajuns însă la niciun rezultat concret.http://www.glasul-hd.ro/Se-reiau-discu% ... 4118.html#
Attachments: |

Cale ferata Castelul Corvinilor.jpg [ 4.67 MiB | Viewed 4980 times ]
|
|
|