TRANSPORT PUBLIC

Transportul public din Romania si din lume. Unicul forum cu informatii corecte, oficiale!
It is currently Mon 21 Jun 2021 12:19

All times are UTC + 3 hours
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: 12 aprilie 1961
PostPosted: Sat 12 Apr 2014 21:03 
Azi, 12 aprilie 2014, se împlinesc 53 de ani de când primul pământean a efectuat un zbor orbital în jurul planetei Pământ.
  Iurii Alexeevici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934 în satul Kluşino, din regiunea sovietică Smolensk. După terminarea liceului, a urmat Şcoala de piloţi militari din oraşul Orenburg, la absolvire fiind repartizat la Baza aeriană de lângă Murmansk. În anul 1957 s-a căsătorit cu Valentina Goraciova.
   În anul 1960, în cadrul Programului spaţial sovietic, a fost selectat, împreună cu alţi 19 ofiţeri aviatori, pentru a face parte din primii cosmonauţi sovietici. Datorită performanţelor obţinute în timpul pregătirilor şi a calităţilor pshice deosebite, a fost selectat, împreună cu Gherman Titov, pentru prima misiune orbitală sovietică. Aceasta va purta numele VOSTOK 1. Dintre cei doi, a fost ales pentru misiune Iurii Gagarin. În această alegere a contat şi înfăţişarea sa, capacitatea de a manipula atenţia presei, originile ruseşti (nu uitaţi că, însăşi Stalin nu era de origine rusă, era de origine georgiană) şi, nu în ultimul rând numele Gagarin, asociat cu aristrocraţia ţaristă (în plin comunism sovietic, aristrocraţia ţaristă şi ţarii Rusiei nu erau trecuţi sub tăcere, de pacă nu ar fi existat, ca prin alte ţări).
    În ziua de 12 aprilie 1961, este lansat în spaţiul cosmic, capsula VOSTOK 1 efectuând o rotaţie pe o orbită în jurul Pământului, ce a durat 1 oră şi 48 de minute.
     Are loc, la Moscova, o primire festivă a sa. Este decorat de conducera Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
      Îşi reia cariera de pilot în aviaţia militară. Pe data de 27 martie 1968, în timpul unui zbor de antrenament cu un avion cu reacţie MIG 15 UTI, având copilot pe Vladimir Sereghin, avionul lor se prăbuşeşte în zona localităţii Kirjaci, amândoi decedând în accident. Ancheta ce urmează nu aduce clarificări, fiind clasificată. Acest lucru duce la diverse ipoteze, una dintre ele fiind şi aceea că accidentul a fost provocat intenţionat, la ordinul lui Brejnev.
       Sursă şi fotografii: rianovosti.ru.


       You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


       Top
         
        
       Display posts from previous:  Sort by  
       Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

       All times are UTC + 3 hours


       Who is online

       Users browsing this forum: No registered users and 0 guests


       You cannot post new topics in this forum
       You cannot reply to topics in this forum
       You cannot edit your posts in this forum
       You cannot delete your posts in this forum
       You cannot post attachments in this forum

       Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group