OAB wrote:
Teoretic, au fost 12 asemenea autobuze (DAC-uri hidramate). Numere de parc: 471-483. Practic, având în vedere:
-reatribuirile extrem de frecvente ale numerelor de parc (de exemplu, a existat un 483 cu numărul 31-CJ 9077 şi un 483 cu număr de parc 31-CJ 4083; ulterior a apărut moda reatribuirii nu numai a numărului de parc, ci şi a celui de înmatriculare)
-existenţa unui "504" tot hidramat (a apărut în 1986, dar nu l-am văzut prea mult timp)
e foarte posibil ca numărul real de astfel de autobuze să fie altul. Dealtfel, mă cam îndoiesc să se fi procedat la înlocuirea cutiei mecanice cu una automată. Mai degrabă cred că acel 504 provine din renumerotarea unui hidramat din seria 471-483.
Cutia mecanica in nici un caz nu se inlocuia cu cea automata. Dimpotriva, cu ocazia primei reparatii capitale, toate autobuzele din Bucuresti si Brasov au primit cutie mecanica. Despre cele din Cluj si Constanta nu cunosc care a fost situatia.
Oricum, 12 autobuze este un numar "imens" pentru acea perioada in care aproape toata productia era dirijata spre Bucuresti. Stiti cumva daca 471-483 au fost aduse in 1979 sau in 1980? Diferenta dintre acesti doi ani este foarte mare si este data de izbucnirea celei de a doua crize a petrolului, cu cresterile de pret de rigoare (prima criza avusese loc in 1973-74). Imediat dupa 1979, livrarile de autobuze in toate orasele romanesti cu exceptia capitalei s-au redus cu peste 50%, iar in anii urmatori cu si mai mult, pana la zero. In plus, multe autobuze din parc (ce ar fi necesitat RK) au fost tot atunci trecute pe stoc inactiv, ca parc rece. De exemplu, Brasovul a primit doar 3 DAC-uri hidramate, toate in 1980 (9469-9471), iar in acelasi an a mai primit doar 5 Roman-uri (din care unul SH ex-ITB) si ultimele 10 Karose. Ulterior, in 1981-1983 nu s-a mai primit nici un autobuz.