OAB wrote:
1. Poate nu o sa v vina sa credeti, dar formula osiilor ramelor seria 58 este 2 B + 2 2 + 2 2. Deci un singur boghiu motor pentru toata sandramaua.
Era un lucru cunoascut... deasemenea, se poate vedea cu ochiul liber ca boghiul de sub motor este diferit de restul. Dar se descurca foarte bine.
OAB wrote:
2. Frecvent se folosesc doua rame "cuplate" in urmatorul mod:
-vagon motor
-vagon remorca de mijloc
-vagon remorca cu post de conducere
-vagon remorca cu post de conducere; cele doua remorci cu post de conducere sunt legate cu suruburi
-vagon remorca de mijloc
-vagon motor
Depinde la ce tip de rama te referi... Z6100 si Z6300 au fost (si sunt), din constructie, rame electrice cu 3 vagoane. Nu au fost niciodata mai lungi sau mai scurte.
Iar cuplarea de 2 rame in tandem e o practica des intalnita peste tot, inclusiv la C.F.R.. Nu sunt legate cu suruburi cele 2 rame dintr-o asemenea garnitura! Desi rar sunt desfacute. Ele sunt legate cu cupla automata cu care au venit inzestrate de la mama-natura, pardon, fabrica. La cealalta extremitate, cupla automata a fost inlocuita cu cea clasica, specifica C.F.R.-ului.
OAB wrote:
3. Exista si versiunea "prescurtata":
-vagon motor
-vagon remorca cu post de conducere
Nu-i deloc ,,prescurtata", ci e rama ex-CFL, ex-SNCF (deci la mana a 3a). Acest model a avut, din construcite, 2 vagoane, fiecare cu 2 usi (vagoanele de Z6100 si Z6300 au cate 3 usi). Apropo... si ele au obiceiul sa circule in tandem.
OAB wrote:
4. Un aspect nepermis il constituie imposibilitatea de a merge de trece dintr-un vagon in altul, aspect remarcat pe un alt forum. Practic, aceste rame sunt ca niste metrouri care circula pe calea ferata
Da, asta e un aspect urat... mai ales ca, cel putin intre vagoanele fara motor, exista usi si burdufuri de trecere. Dar usile sunt incuiate. Oricum, aceste trenuri au, de obicei, rang de Personal... si nimeni nu e asa nebun ca mine sa mearga 9 ore cu un singur tren (desi nici atunci nu ar fi nevoie de mers in alt vagon, pentru ca WC au toate).