Aquincum, orăşelul roman din Pannonia

Clădiri frumoase, pastelate, o istorie care obligă, cafenele, parcuri, Dunărea, oameni frumoşi, deschişi. Într-un cuvânt, Budapesta.

Am foarte multe de povestit despre acest minunat oraş, ce nu trebuie să lipsească de pe agenda niciunui turist.

Am pus lupa pe o zona turistică insuficient (aproape deloc) promovată: Aquincum. Vechiul oraş roman, păstrat cu grijă.

Aquincum a fost capitala provinciei romane Pannonia Inferioară, un oraş prosper, cu cca 50-60.000 de locuitori, dar şi o tabără romană cu importanţă strategică deosebită, vizitată de împăraţii Diocleţian, Traian, Hadrian, Marcus Aurelius. Oraşul roman a fost dezvoltat pe ruinele vechii aşezări Szikambra, în prima jumătate a secolului I.

Se pare că obiectivul nu este „vizitat” de autocarele turistice din raţiuni…economice, fiind mai depărtat de clusterul din zona Pestei. Se ajunge uşor aici, cu trenul suburban HEV, traseul H5, din Batthyány tér.

Batthyány tér reprezintă punctul de întâlnire pentru toate cele 3 linii de metrou din Budapesta (M1-M3). De asemenea, de aici se poate lua vaporaşul pt. o călătorie pe Dunăre, staţia fiind situată vis-a-vis de Parlament (pe malul opus al Dunării) sau se poate începe explorarea Calvin ter. Despre toate acestea, cu proxima ocazie.

Pe partea stângă a staţiei Aquincum (coborâre, dinspre Batthyány tér) se află amfiteatrul roman.

Acesta a fost construit în sec. I, având o capacitate de 16000 de spectatori, fiind unul dintre cele mai mari amfiteatre construite în provinciile romane.

Pe partea dreaptă a staţiei trenului suburban, la cca 5 minute de mers pe jos, se ajunge la ruinele romane şi la Muzeul de Istorie Aquincum. De remarcat apeductul, baia publică, forumul, sanctuarul Mithras, sistemul hidraulic reconstruit, casele romane recondiţionate (cu inovatorul sistem de încălzire a locuinţei prin pardoseală), colecţia de artefacte şi…departamentul de pompieri. Pentru vizitarea muzeului este necesar bilet de intrare (există bilet în preţul căruia intră şi vizitarea Parcului Arheologic şi a Casei Pictorilor, cu ghid). Se plăteşte jumătate de preţ dacă sunteţi posesorul cardului Budapesta.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *