Belgrad

Belgradul nu este căutat de agenţiile de turism, pentru oferte city-break. Poate că recentul război “iugoslav” ţine turiștii departe de Serbia. Această depărtare trebuie încet-încet să fie înlăturată.

M-am cazat la Balkan Garni Hotel, un hotel mic dar foarte curat și cu personal extrem de amabil (domnișoara Jovana, o prezenţă încântătoare). Hotelul este situat pe strada Pozeska. De aici sunt autobuze și tramvaie care asigură legătura cu punctele de atracţie din capitala Serbiei, transportul public fiind bine pus la punct.

Mi-am început vizita la Cetatea Belgrad și Parcul Kalemegdan.

Din cetate se arată ochiului confluenţa fluviului Sava cu Dunărea, apusurile de soare de aici fiind picturi naturale.

Fortăreaţa, una dintre cele mai vechi din Europa, conservată cu grijă, este situată în cel mai mare parc al orașului (am văzut multe parcuri în Belgrad, toate îngrijite).

În incintă se află Muzeul Militar, interesant pentru diverși pasionaţi, cu o colecţie de peste 4000 de exponate.

După cafeaua sorbită sub razele roșiatice ale prietenosului astru, am coborât în centrul vechi, pe strada exclusiv pietonală Kneza Mihajlova.

Studentski park.

Studentski trg.

Parlamentul Serbiei.

Sediul Președinţiei Serbiei.

Knez Milos si arhimandrit Melentije.

Mi-am încheiat călătoria pe strada Nemanjina.

A doua zi am vizitat Parcul Karadordev, un loc de relaxare preferat atât de localnici, cât și de turiști.

Catedrala patriarhală Sfântul Sava, situată la capătul parcului Karadordev, zidită pe platoul Vracar, este cea mai mare biserică ortodoxă din lume, putând fi zărită din orice colţ al Belgradului.

Catedrala a fost ridicată pe locul unde otomanii conduși de Sinan Pașa au zdrobit rebeliunea sârbă din 27 aprilie 1954, incendiind cu acel prilej moaștele Sfântului Sava Nemanja. Sfântul Sava este considerat cel mai cinstit sfânt din Serbia și Muntenegru, bucurându-se de o veneraţie deosebită chiar și în Macedonia și Bulgaria.

Pe bolţile catedralei sunt 18 cruci aurite. Clopotniţa dispune de 49 de clopote. Domul, acoperit cu aramă, are o greutate de 40 de tone.

Trg Slavija.

Crnotravska.

Vukov spomenik.

Beogradska.

Paunova.

Starine Novaka.

Dr. Ivana Ribara.

Banjica.

Topciderski park.

Cingrijina.

Un oraş vibrant, cu oameni frumoşi, extrem de curat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *